A Szarvasi Mini Magyarország makettpark 2020-ban hazai épületek makettjeivel bővíti a látnivalókat. Idei évtől már a legendás Kilenclyukú híd alatt is át tudnak kukucskálni a látogatók!

Mini Magyarorszag

 2020. március 20-tól a Zemplén és a Hortobágy szerelmesei is láthatnak egy-egy csodát a környékről. Hat új makett kapott helyet a parkban: a füzéri vár, a sárospataki Rákóczi-vár, a vizsolyi református templom, a tiszadobi Andrássy-kastély, és a látogatók kívánságára a Hortobágyi Kilenclyukú híd és a Nagycsárda.

A Magyarország leghosszabb szabadtéri vasútmodell pályáján száguldó vonatok száma is bővül, ezzel adva több élményt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Az idei év még tartogat néhány meglepetést, hisz nyárra újabb makettekkel és izgalmas animációkkal készülnek. Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása. De az év minden napján látogatható Mini Magyarország makettpark környezete is folyamatosan szépül.

Ebben az évben sem maradhatnak el a nagy sikerű, sok látogatót vonzó programok.  Ilyen a Mini Magyarország születésnapja április 04-én, a Múzeumok éjszakája június 27-én, és a Mini Mozdonyok Nagy Napja július 12-én.

A Makettparkról

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg. Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházása. Az ország leghíresebb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be.

A makettpark folyamatosan bővül újabb épületekkel és látványosságokkal. 2015-ben Erdély nevezetességei, 2016-ban Felvidék, 2017-ben Kárpátalja, és 2019-től Őrvidék történelmi titkai és építészeti kuriózumai hívják kalandra a látogatókat. 2018-tól mini színház elevenedik meg a parkban az év jelentősebb ünnepnapjain a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház hallgatóinak részvételével.

A szarvasi Mini Magyarország az ország legnagyobb, és egyben egyetlen interaktív makettparkja. Többek között a Pécsi Dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból – a szarvasi születésű – Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók. Itt található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is. A magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra indíthatóak.

A mini Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe. A tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották. A növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.

A Makettpark legutóbbi bővítéséről itt írtunk a Montázsmagazinban.

Szöveg és képek forrása: Mini Magyarország Makettpark