Alapítványi ügyeink intézéséhez ügyvédre volt szükségünk, és a szálak dr. Fazekas István ügyvéd úrhoz vezettek. Amint beszélgettem vele, kiderült, hogy nagyon szereti a zenét. Annyira, hogy zenekara van és énekel benne. Ez annyira meglepett, hogy gyorsan kértem tőle egy interjút, hogy jobban megismerjük őt.

 

hangover07

 

Kedves István! Mióta van az ügyvédi pályán?

Idén jubilálok, hiszen 1995-ben lettem ügyvéd, így szeptemberben lesz önálló praxisom 20 éves évfordulója.

Melyik iskolákban folytatta a tanulmányait? Mikor határozta el, hogy jogot tanul?

Kecskeméti vagyok, a Katona József Gimnáziumban érettségiztem 1985-ben. Ez az időszak már a tanári nagy generáció váltásának előszele volt, de én még elmondhattam magamról, hogy a „nagy öregek” tanítottak, hiszen magyarból dr. Szekér Bandi bácsi, történelemből Sóvágó Kati egyengette humán irányultságomat, az osztályfőnököm pedig a felejthetetlen Horti Attila volt. Egyébként, mint hobby ornitológus, biológusnak készültem, de pont Horti tanár úr döbbentett rá, hogy nekem jogi pályán a helyem, amiért azóta is áldom.

 

katona_gimi

 Katona József Gimnázium, Kecskemét

Szülei támogatták a pályaválasztását, vagy az ő elgondolásuk más volt?

Szüleim inkább természettudományos irányultságúak. Édesanyám több mint 30 évig vezette a ROVKI laboratóriumát, édesapám pedig a helvéciai Fajtakísérleti Kutató Intézet laborvezetője volt. Anyai nagypapám, dr. Berényi György viszont törvényszéki bíró volt, így nem volt előzmény nélküli a pályaválasztásom, bár a papám azt szerette volna, ha hozzá hasonlóan én is a bírói hivatást, mint a szakma csúcsát, választom. Engem viszont nem vonzott a hivatali munka. 1991-ben lettem ügyvédjelölt dr. Homoki Tamás mellett.  

Mióta játszik fontos szerepet életében a zene?

Igazából gimnazista korom óta kísér végig. Mint szinte minden egészséges fiúgyerek, én is zenéltem ilyen-olyan garázs-zenekarokban, aztán egyetemista koromban profi zenészek közé kerültem. Olyan alkotó közösség volt a baráti körünk, amilyet azóta sem tapasztaltam. Musicaleket írtunk és vittünk színre, gyakorlatilag önerőből megoldva mindent. Annyira fontos lett, amit csináltunk, hogy egyetemi fesztiválokon léptünk fel, és eljutottunk a Szkéné Színpadra is. Szegedtől pedig egy hatalmas élő bulival köszöntünk el, amin több mint ezer néző volt…

 

fazekasi1

 

Melyik zenekarban énekel, és milyen stílusú zenét játszanak?

Kecskemétre visszakerülésem után sokáig fel sem merült, hogy zenéljek, de a 2000-es évek elején Sándor Csaba kollégám hívott az akkor alakuló Időgép zenekarba. Buli zenélésnek indult, de Csaba zeneszerzői, szövegírói ambíciói és tehetsége miatt gyorsan kinőtte magát a csapat. Nagyon szívesen emlékszem vissza a régi Rolling Rock élő zene estjeire, ahol csütörtökön este is több száz embernek zenéltünk, és a buli bizony hajnalig tartott. Szerencsés találkozása volt ez a helynek, zenekarnak, közönségnek. Aztán az országos megmérettetést már nem vállaltam, és a többiekkel egyetértésben és barátságban maradva kiléptem.

Amikor már úgy tűnt, hogy a zenélés végleg befejeződött, Csonka Zoli gitáros barátom hívott fel azzal, hogy van egy tiszta örömzenélésre alakult triójuk, lenne-e kedvem kipróbálni magam újra énekesként, frontemberként…
Lett.
Ez a zenekar lett a HangOverGang, ami a legjobb buli-hagyományokat követi, és örömmel mondhatom, hogy a kecskeméti társasági élet egyik fontos eleme lett.

 

hangover1

 

Kérem, mutassa be a zenekar tagjait! Milyen gyakran lépnek fel és hol?

Mint említettem, Csonka Zoli a gitáros és a zenei vezető, mivel átiratokat játszunk, zeneileg trióban. Megjegyzem, a világ legfurcsább triója vagyunk, mivel öten vagyunk a zenekarban, de Nánási Livi énekesnőnk és én csak énekelünk és vokálozunk. Belicza Bandi (ex Dokkers) dobol, Igonda Zoli barátom pedig basszusgitározik.

Kitaláltam, hogy a fellépéseinket amolyan klubjellegűvé tesszük, erre pedig kiváló hely lett a Bajor Étterem, ahol a 30-40-50-es korosztály az igényszintjéhez méltó körülményeket talál. Nem visszük túlzásba a fellépést, olyan 3 havonta rendezzük meg a HangOver klubbot, aminek jelszava a „Rockabuli”. Ebből látszik, hogy szórakoztató rock zenét játszunk, ezen belül pedig bármit, amit el tudok énekelni… Nyilván az én képességeimhez és ízlésemhez igazodott a zenekar, de úgy látom, teljes a harmónia.

Zenész barátaim szinte kivétel nélkül több formációban is szerepelnek, így mindenki ki tudja élni különböző stílusú zenei igényét. Álljon csak példaként a MILAGRO Santana tribute zenekar (Csonka, Belizca) vagy az új kecskeméti supergroup, a Gitártandem (Csonka, Igonda), de Igonda Zoli nagyon igényes pesti formációk tagja is.  

 

hangover4

 

Hogyan egyezteti össze a komoly ügyvédi tevékenységét a könnyűzenei műfajjal?

Ez érdekes, mivel úgy látom, hogy van, aki egy fellépés után meg sem ismer ügyvédként, annyira más a két terület, és más vagyok talán én is. És itt nemcsak a szemüvegre gondolok, amit zenélés során nem viselek…

A legtöbb ügyfelem nagyon pozitívan fogadja a másik énemet, de arra nagyon figyelünk, hogy lehetőség szerint hibátlan produkcióval álljunk elő, amely mind a zenészek, mind a közönség részére szórakoztató. És ha minőséget produkál az ember, akkor mindegy, hogy a másik életében tűzoltó vagy ügyvéd, az számít, amit és ahogyan játszik.

Egyébként pont most készülünk egy nagy formátumú eseményre, mely augusztus 15-én lesz a Főtéren, a nagy színpadon. A Hírös Napok keretében kerül megrendezésre a „Kecskemét is kiállítja…” elnevezésű koncert, mely a Kecskeméten maradt zenészek egy részét mutatja meg /nem be(!)/ a közönségnek. Négy zenekar állt össze Csonka Zoli barátunk körül, hogy megmutassuk: Kecskemét a (könnyű)zene városa is, az itthon élő és dolgozó zenészek országos színvonalat képviselnek.  

 

hangover3

 

Kérem, meséljen a családjáról! Ők hogyan alkalmazkodnak ehhez a kettősséghez?

Feleségem az egyik legnagyobb szurkolóm, nélküle nincs klub buli, de elmondhatom, hogy szinte az egész baráti körünk egy emberként várja ezeket az estéket. Fiaim nem érdeklődnek annyira, de azt látom, hogy büszkék, amikor valahol kiderül, hogy apjuk mit csinál. Szüleim pedig elfogultak, de ez így van rendben.

Milyen más hobbija van? Mit szeret csinálni a szabadidejében?

Sportolok, aktívan teniszezem a kecskeméti amatőr tenisz bajnokságban, ezen kívül pedig a kert a gyengém, órákat tudok szöszmögni a virágaimmal és a pázsittal.

 

fazekasi3

 

Milyen nyelven beszél (és énekel)?

Németül tárgyalási, angolul pedig megélhetési szinten. A külföldi számok szövegeit mindig magyar jelentés szerint tanulom, mert így sokkal könnyebb, mint mechanikusan.

Milyen közéleti, társadalmi feladatokat vállal?

Legalább 20 éve részt veszek a Katona József Gimnázium öreg diák szervezetében, illetve az iskolának segíteni próbáló Alapítvány kuratóriumában. Ezen kívül ebben a választási ciklusban tagja lettem a Helyi Választási Bizottságnak, ami minden országos és helyi választás előtt igen sok elfoglaltságot eredményez.

 

fazekasi2

 

Nagyon fiatalnak látszik. Ez a zenélés jótékony hatásának tudható be? Talán örökifjú marad tőle az ember… A mindennapokra biztosan kihat.

Nem tudom, talán inkább genetika… Alapvetően kiegyensúlyozott, vidám ember vagyok, és nekem egy fél pohár félig tele van. Ezzel együtt én is érzem, hogy jövőre 50 éves leszek, ami kimondva furcsa, leírva pedig hihetetlen, de amikor fáj valami, akkor üzen a szervezet: lassíts!!  

Köszönöm szépen az interjút! További komoly munkát és felhőtlen szórakozást, szórakoztatást kívánok még nagyon sokáig!

 

 

 

 

További képek ITT láthatók a zenekarról és énekeséről.

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások