Mekkora teret fűthetett fel a flamand típusú mini kokszkályha a 19. század elején? Milyen mitológiai jelenetek kerültek a Monarchia idejéből származó díszített huzamkályhára? Milyen ételek készülhettek a főzőfülkékkel ellátott kályhán?

150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást. A kályhák mellett művészi öntöttvas használati tárgyak is láthatóak: így többek között mécsestartók, fényképtartók, falitálak és harangok is megcsodálhatóak.

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő gyenesdiási Vaszkó gyűjteményt tavaly vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A kollekció törzsanyaga tavaly december óta a váci Tragor Ignác Múzeum Pannónia Ház kiállítóhelyén berendezett állandó kiállításon tekinthető meg. A Budapestre került műtárgyakból összeállított állandó tárlat a gyűjtemény különböző típusú, a századfordulón a történelmi Magyarország legjelentősebb öntödéiben készült tárgyaiból nyújt ízelítőt.

 

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Március 15-től november 30-ig kedd – szombat: 10.00-16.00

Cím: 1027 Budapest, Bem József u. 20.
Honlap: www.mmkm.hu
Facebook oldal 

 

Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Hozzászólások