A londoni Tate Képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása látható Magyarországon május 13. és augusztus 22. között a Magyar Nemzeti Galériában.

Nyári előadássorozat is kapcsolódik a Vágyott szépség és Az utópia szépsége című kiállításokhoz. A 19. század legjelentősebb brit művészeti mozgalmát bemutató kiállításhoz és a korabeli magyar hatásokkal foglalkozó kísérőtárlathoz kapcsolódó online előadások művészettörténeti, irodalmi, vallási és pszichológiai szempontból is bemutatják a viktoriánus kor egyik legizgalmasabb időszakának művészeti életét.

tate keptar
A Tate Képtár műveihez kapcsolódó alőadássorozat programjaiból:

Június 16-án, szerdán Keresztes Balázs irodalomtörténész a modern művészet kialakulásának szemszögéből beszélt a preraffaelitákról, azaz a textúra művészeiről. Június 30-án Péteri Éva egyetemi adjunktus mutatja be a korszak vallási vitáinak hatását a korabeli kritikai fogadtatásban és a preraffaelita festők vallásos témaválasztásában.

Győrffy Gabriella irodalomtörténész a preraffaelita művészek és Gulácsy Lajos képein, írásain keresztül mutatja be az irodalom és képzőművészet izgalmas kérdéseket felvető, összetett kapcsolatát július 10-én.

Vajda Réka művészettörténész a viktoriánus Anglia kultúrájáról és a Preraffelita Testvériség Árpád-házi Szent Erzsébet kultuszáról ad elő. Július 15-én, Gerevich József pszichiáter július 22-i előadásában a preraffaelita fivérek mellett újabban nagyobb figyelemnek örvendő preraffaelita nővérekről hallhatnak a résztvevők.

A Tate Képtár műveiről az előadások a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlanak és minden alkalommal 18.30-kor kezdődnek.

Az online programra szóló belépőjegy a Magyar Nemzeti Galéria vagy a Szépművészeti Múzeum pénztárában bemutatva a múzeumok bármely kiállításának teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményre váltható.

További információ a Galéria honlapján

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria Sajtó

 

Kapcsolódó cikkünket itt találja.