Trianon 101 – Kecskemét – 2021. június 4-én Emlékséta, Kormorán ONLINE koncert és kisfilm a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére. A történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 101. évfordulójára emlékezünk. 

Az évforduló alkalmából az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Trianon 101 – Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervez, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet, és az elszakított nemzettársainknak azt üzeni, hogy nincsenek egyedül, egyek vagyunk, sorsközösségben élünk.

trianon 101

2021. június 4-én 17.00 órakor városi megemlékezésre, koszorúzásra kerül sor Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának szervezésében a Városháza Lestár tér felőli oldalán lévő Országzászlónál.

Ezt követően, erről a helyszínről 17.30 órakor az Aranyhomok Egyesület Trianon 101 – Kecskemét Emléksétára invitálja a lakosságot. A Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus által összeállított és vezetett kulturális eseményen a résztvevők Kecskemét főterén a békediktátum helyi emlékeit őrző helyszíneket járják végig.

A séta ezzel egyidejűleg indul a Kecskemét és Térsége Turisztikai Mobilapplikációban is Trianon 101 – Kecskemét Online Emlékséta címen. Az applikáció bemutatja a kecskeméti helyszíneket, ahol a Trianonnal kapcsolatos események történtek, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. Letölthető iOS és Android platformon, illetve elérhető lesz korlátlan ideig a www.trianonkecskemet.aranyhomok.hu weboldalon is.

A napot a Kormorán Zenekar ONLINE koncertje koronázza meg. A koncert premierjére  2021. június 4-én pénteken 19.00 órakor kerül sor az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján, ezen a linken .

Trianon 101 – Kecskemét

Kísérjék figyelemmel a csatornát, iratkozzanak fel rá, hogy kapjanak értesítést a koncert közvetlen elérhetőségéről!

A Koltay Gergely által alapított zenekar fennállása óta több mint száznegyven zenealbumot publikált Magyarországon és külföldön. A zenekar nevéhez köthető a folk és rock műfaj ötvözése, illetve színpadra álmodták a népzene hangszerparkját és a rockzene instrumentumait. A másfél órás koncerten hallhatóak lesznek részletek a Trianon című zenés történelmi rockoperából is.

Az esemény felvételére 2021. május 21-én 19.00 órakor a Hírös Város Turisztikai Központban került sor a sajtó bevonásával, az erről szóló tudósításokat megtekinthetik ezen az oldalon.

A sétát és a koncertet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával ingyenesen bocsájtjuk a Tisztelt Emlékező Közönség rendelkezésére, így tesszük elérhetővé minden kedves honfitársunk számára.

Nemzet. Haza. Kecskemét. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata rendhagyó kisfilmmel készül a Nemzeti Összetartozás Napjára. Városunk legkiválóbb előadóművészei a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című dallal állítanak emléket a 101 évvel ezelőtt Trianonban elszenvedett országvesztésnek, amely Kecskemét város hivatalos facebook oldalán érhető el:

Hisszük és valljuk, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs.

Tartson velünk Ön is, várjuk szeretettel!

 

További információ:
www.kecskemet.hu
www.aranyhomok.hu