Összebotló Ottó és Csutora Terka vígságos bolondesküvőjére 2019. február 23-án került sor a Vas megyei Nádasdon. A bolondos násznép különlegessége volt, hogy borsodnádasdiak, csallóköznádasdiak, mecseknádasdiak, nádasdladányiak képviseletében közel kétszázan követték a díszes rönkön ülő, káprázatos szépségű jegyespárt.

Lánykérőbe menet (kb. 1,5 kilométert vonultunk a “lányos házhoz”

Kikérés a kisbíróval, aki ilyenkor az ifjú párt és a faluban történt vicces eseményeket is kifigurázza

Az ország minden tájáról érkező nádasdi vendégeknek ez volt a huszonkettedik találkozója, aminek a hangulatát már előző este nótaversennyel alapozták meg. A Vas megyei nádasdiak szerették volna megmutatni, hogy mennyire mások itt a szokások! Nagyon jó volt látni, ahogy örülnek egymásnak, ahogy viccelődnek, ahogy együtt bolondoznak. Egészen megható volt a lánykikérés, ahogy a hegedűszó fényes dallamára a szerelmesek első pillantásra egybefonódtak! És a fiatalok előtt le a kalappal! Hűségesen fogták a húzófát és dombnak fel, völgynek le, húzták ezt a hatalmas, nyolc méteres rönköt.

Tiszta apja ez a lány!

A falu ezernyolcszázas évekre visszatekintő hagyományát minden mozzanatban igyekeznek megőrizni, hiszen a régi időkben a mezőgazdasági munkák miatt inkább télen tartották a menyegzőket. Abban az esetben, ha a farsangi időszakban ez elmaradt, a törzsökhúzással csúfolták ki a házasságra nem lépő fiatalokat. A téli szürkeségből kilépő tarka vigadalom elmaradhatatlan Nádasd életében. Most is nagyon szépen fel voltak öltözve, gyönyörű kékfestőben a lányok! A fiúk pedig ezekben a kalapokban pont, mint régen a legények. Igazán nagy ünnepség ez mindenki számára!

Nagyon rég nem hallottak már ilyen lelkesen nótázó társaságot, tényleg mindenki bekapcsolódott. Arról nem is beszélve, hogy micsoda vendéglátás volt a házak előtt kipakoló szorgos családoknál. Mennyiféle sütemény, a mákostól a túrósig, a mangalicazsíros kenyéren át a hájas-kráfliig, a szebbnél szebb szalagos fánkokról nem is beszélve! A hegyi borok, a forró teák, a puncsok… Csodálatos ez az önzetlenség!   A kabátzsebekből és a kiskosarakból előkerültek a pálinkásüvegek, és mindenki büszkélkedett és kóstolgatott. Feledhetetlen élményt nyújtott a hangulat!

Előállt a nászhintó!

Összebotló Ottó és Csutora Terka boldogsága

A lovakkal is teljesen barátságos, közvetlen volt a kapcsolat, nem is tudják a nagyvárosiak, mekkora dolog ez, hogy a gyerekek nem félnek ezektől a hatalmas állatoktól! Itt minden különlegesre sikeredett, ezt máshol nem lehet átélni! A gyönyörűséges Terka és a kis Ottója nagyon jó házigazdája a törzsökhúzásnak, mintha tényleg igazi örömünnepük lenne: vidámak, kedvesek mindenkivel! Az esküvői csúfolódós fogadalomtétel után elárverezték a rönköt, ami kedves és fontos pontja volt az eseménynek.

Akik a nyolc méteres rönköt húzták (Nem is volt egyszerű, hiszen hét domb van a faluban, és sok kanyar)

“Püspöki nászmise”

Az ötéves nádasdi Dienes Ádám nem vehetett részt az törzsökhúzáson, mert gyógykezelése éppen ez idő alatt is folyt. Az ő számára összegyűlt adományok könnyeket csaltak a szemekbe. Látszott itt az embereken, hogy az együttlét kizökkentette a lelkeket a hétköznapokból, és pont úgy tudtak mulatni, és sírni egyszerre, mint a régiek. A valóságosnál is jobban sikerült esküvőt a hat disznóból készített finomságok koronázták meg a hajnalig tartó lakodalomban. Példaértékű ez az összefogás, és köszönhető az Együtt Nádasdért Faluszépítő és Kulturális egyesületnek, hogy nem hagyták feledésbe merülni ezt a farsangi bolondesküvőt!

Bata Gyöngyi

Fotó: Farkas Mohi Balázs

 

Hozzászólások