Lovagavatás – 2019. március 1-jén 17.00 órától a Danubius Gellért Hotel különterme adott otthont a Római Sas Birodalom Rendje avatási ceremóniájának.

A nemzetközi eseményen a Római Sas Rend elöljáróin kívül részt vettek a KMFAP, a Szent György Rend, az Order of Cyprus, az 1956 Magyar Nemzetőrség megbecsült tagjai, az ANAHITA Rend, a Máltai Hórusz Spirituális Rend, a Szent Hippokratész Gyógyító Rend, a Jeruzsálemi Oroszlános Rend tisztviselői is.

Janus Maximus A. Primus Imperium Maius et Pontifex Maximus megnyitóbeszédében köszöntötte a vendégeket, az elöljárókat, üdvözölte a felesketés előtt álló lovagrendi tagokat. Beszélt a rend céljáról, melyet a szövetséges nemzetek iránti baráti tisztelet, a hagyományok ápolása jellemez.

Kiemelte, hogy a lovagrend nagy figyelmet fordít a kultúrára, a művészetekre. Ennek köszönhetően hívják meg a lovagrend tagjai sorába a kulturális életben aktívan és eredményesen tevékenykedő művészeket is. Megtisztelő számomra, hogy a meghívottak, a kinevezettek között én is ott vagyok.

A köszöntőt jeles művészek előadása követte. A kulturális műsor után került sor a leendő lovagok eskütételére, majd az ünnepélyes avatásra. A lovagavatás kitüntetések átadásával zárult.

Jelenleg a Sas évében járunk. A kultúrát, a művészetet képviselő emberek szárnyaljanak hát! A rend tagjainak feladata, hogy világunkban uralkodjon a civilizáció, a demokrácia, a béke szelleme, ápoljuk hagyományainkat, terjesszük a kultúrát. – Orosz Margit költő

Gál Mihály: Velem együtt 32 avatandó lovag és apród volt jelen a Gellért Szálló teatermében. Korán érkeztünk, így volt időnk fényképezkedni a relikviák között. Később érkeztek a többiek. Az ismerősöknek segítettem a névre szóló székeket megtalálni. Általános volt az izgalom. Ragyogtak az arcok és a szemek. Mosoly és kíváncsiság az arcokon. Beszélgettünk egymással, ismerőssel és ismeretlenekkel. Érdekes és tartalmas idő volt a kezdés előtt.

Gál Mihály, Lovag Bornemisza Attila, Orosz Margit

Mind elfoglaltuk a helyünket, majd bevonult a vezetőség, 5 ország képviselői és a társrendek küldöttei. A zászlóvivők és az előadóművészek is. Hat apród után következett az avatás centurio, qvestor és qvestor prior rangokban. Kit-kit besoroltak egy-egy hivatalba vagy katonai egységbe a tevékenységének megfelelően. A közös eskütétel után kísérő vezetett bennünket az aláíró ívhez, tisztelegtünk a zászló előtt, majd térdre ereszkedve válaszoltunk a kérdésre: akarunk-e a rend lovagjai lenni. Természetesen igen-nel válaszoltunk. Sarkantyúzás és felkenés után a kitűző és az oklevél átadása is megtörtént.

Gál Mihály

Az avatás után előléptetéseket jelentettek be, és kitüntetéseket adtak át. Felemelő és csodás délután volt szép és méltó környezetben, a Gellért Szálló különtermében!

Csató József: Újabb Fejér megyei lovagokat avatott a RÓMAI SAS BIRODALMA ÉS RENDJE

A Római Sas Birodalma és Rendje újabb lovaggá avatási ceremóniát tartott Budapesten, a Gellért Szállóban. Kulturális, művészeti munkájuk elismeréséül négy Fejér megyei lovagot avatott fel: valamennyien az Ősfehérvár Művészeti Alkotóközösség és a Cserhát Művész Kör tagjai.

Sipos Mari és művészeti csoportja, a háttérben Gál Mihály és Lovag Bornemisza Attila

Janus Maximus Imperium Maius et Pontifex Maximus kulturális, művészeti munkájuk elismeréséül négy Fejér megyei lovagot avatott fel:

  • Mudrony Alojzia a dinnyési Iglice Népdalkör Aranypáva Nagydíjas énekese
  • Szintai Kati székesfehérvári festő
  • T. Tamás Ferenc székesfehérvári író, költő
  • Dabóczy Gergely zámolyi festő, költő. 

Janus Maximus T. Tamás Ferencet előléptette Quaestor Priorrá, Dabóczy Gergelyt, Mudrony Alojziát és Szintai Katit pedig Quaestorrá. Egyben beosztotta őket a szenátus kulturális hivatalába.

Janus Maximus, a Lovagrend vezetője az eseményen Sipos Mari Quaestort, az ŐsfAlköz vezetőjét és Csató József Quaestort, újságírót, írót előléptette Quaestor Priorrá (Első Quaestor).

Sipos Mari, Lovag Bornemisza Attila, Csató József

A Montázsmagazin szerkesztősége szívből gratulál mindegyikőjüknek, hiszen az ő munkásságuk a magazin életéhez is kapcsolódik valamilyen módon: Orosz Margit költő az Íróklubunkat vezeti és interjúkat készít, Gál Mihály a Montázsmagazin a művészekért facebook csoportunk moderátora, Sipos Marihoz több éves munkakapcsolat és barátság fűz, csoportjának tagjai közül pedig sokan részt vettek pályázatainkon, műveikkel szerepelnek antológiáinkban. További szép és sikeres alkotómunkát kívánunk nekik!

 

Weninger Erzsébet – Köszönöm Orosz Margit, Gál Mihály és Csató József beszámolóját!