Most és mindörökké (From Here to Eternity) és a bájos Natalie Wood – Filmajánló – “Egy katona volt a századomból, a legjobb katona, az egyetlen katona.” – Milton Warden őrmester- Vannak olyan klasszikus irodalmi művek, filmek, amelyek jelen korunkban éppúgy megállják a helyüket, mint megalkotásukkor. Szinte ugyanazt az élményt nyújtják, mint amikor először olvastuk, láttuk.

James Jones amerikai író (1921. november 6., Robinson, Illinois, Egyesült Államok – 1977. május 9., Southampton, New York, Egyesült Államok) korszakalkotó művei az idő elteltével sem halványultak. (Az őrület határán, Az a mámoros május, A halál szele…) A Most és mindörökké (From Here to Eternity) 1953-ban bemutatott amerikai filmdráma – ami James Jones regénye alapján készült – 8 Oscar-díjat nyert.

James Jones könyvét az amerikai kritika és a nemzetközi sikerek egyaránt a második világháborúról szóló legnagyobb, legjelentősebb regények közé emelte. A művet a Pearl Harbour bombázásakor Hawaiin katonai szolgálatot teljesítő James Jones saját személyes tapasztalatai nyomán írta. A 2. világháborús amerikai nagyregények közt a Most és mindörökké igazi kivétel, hiszen csak pár oldalon keresztül érinti a háborút. A könyv valójában az amerikai hadsereg regénye, amelynek rendkívülisége abban mutatkozik meg, hogy aktuális külső ellenség hiányában a hadakozást házon belül terjesztik ki. A kiváló jellemalkotások megjelenítik előttünk minden szinten a hadsereg hétköznapjait, ahol a konfrontáció tragédiát is okozhat.

Burt Lancaster (Milton Warden őrmester)
Montgomery Clift (Robert E. Lee “Prew” Prewitt közlegény)
Donna Reed (Alma Burke)
Deborah Kerr (Karen Holmes)
Frank Sinatra (Angelo Maggio közlegény) főszereplésével.

Az 1953- ban készült film:

 James Jonesról bővebben ITT olvashatunk.

Most és mindörökké

/From Here to Eternity/ filmsorozat is készült belőle.
1941. Hawaii. Prewitt közlegényt, aki civilben ökölvívó volt, arra akarja kényszeríteni felettese, Holmes kapitány, hogy bokszoljon az egység színeiben. Mivel Prewitt már korábban elhatározta, hogy soha többé nem veszi fel a kesztyűt, nem engedelmeskedik a parancsnak. Ettől kezdve pokollá változik az élete. Közben a jóképű Warden őrmester szemet vet a kapitány feleségére, a kikapós Karenre. Még senki sem sejti, hogy néhány nap múlva bombák hullanak Pearl Harborre.

A sorozat itt megtekinthető
1.

 

2.

 

3.

Natalie Wood, született Natalja Nyikolajevna Zaharenko, másként Natasha Gurdin (USA, San Francisco, 1938. Július 20. – Kalifornia, Santa Catalina Island, 1981. November 29. ) kétszeres Golden Globe-díjas, háromszoros Oscar-díj – jelölt amerikai színésznő, aki ötévesen kezdte filmes pályafutását, szintén szerepel a sorozatban. Élete nem volt könnyű, tragédiája, a küzdelemmel teljes mindennapok megjelentek a filmvásznon is. 2004- ben készült a Natalie Wood rejtélyes élete /The Mystery of Natalie Wood/ amerikai filmdráma.

1943-ban Santa Rosa-ban filmet forgattak. A statiszták, a stáb és a nézelődők tömegében az orosz emigráns szülők 4 éves kislánya, Natasha Gurdin is jelen van. A kislány sikerre éhes édesanyja unszolására odamegy a rendezőhöz, bemutatkozik, és közli vele: “filmcsillag akarok lenni”. A kislányra nemsokára felfigyelnek a nagy stúdiók, és hétéves korára anyja álmait megvalósítva világszerte híressé válik Natalie Wood néven.

Az évek során Natalie, miközben egyszerre szenvedett anyja elnyomásától, de képtelen volt tőle elválni, valódi sztárrá vált, és olyan színészekkel játszott közösen, mint Rex Harrison, James Dean, Gene Kelly, John Wayne és Frank Sinatra.

Natalie Wood rejtélyes élete – film
1. rész

 

 

2. rész

 

 

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások