Az első ízben 1931-ben leforgatott, majd 1996-2003-2008-ban újra és újra feldolgozott Stevenson klasszikus, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde sikerén felbuzdulva egy francia rendező, Serge Bozon megalkotta ezeknek a filmeknek egy igazán mai változatát, a Mrs. Hyde-ot.

Egy mai nyugat-európai doku-szocio-dráma is keveredik az eredetileg horrornak, ma thrillernek mondott történetbe.

Mrs. Géquil fizikatanárnő, aki 35 éve próbálja tanítani a fizikát, de csak elméletben, képletek halmazán át, mert tanügyi előírások miatt félti diákjait a gépektől, műszerektől. A diákok nem veszik komolyan, kigúnyolják… Mígnem egy napon villámcsapás éri a tanárnőt és ettől egészen megváltozik a viselkedése… Időnként Mrs. Hyde-dá válik.

Mrs. Hyde történetének fő helyszíne egy mai francia külvárosi szakközépiskola. Az ott tanítók-tanulók, az ő családtagjaik egymáshoz való viszonyulásába tekinthet bele a mozinéző a villámcsapás előtt-alatt-után.

Életszagú, ironikus hangvételű film, összegyűjtve benne majdnem minden mai társadalmi jelenséget; az elméleti és gyakorlati oktatás összeférhetetlenségétől kezdve, egy mozgásában akadályozott, arab származású diák integrálhatóságán keresztül, a férfi-női szerepek felcserélődéséig, (ahol az asszony dolgozik és a “háziférj” vacsorával várja őt haza).

A locarnói filmfesztiválon Isabelle Huppert a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte a filmben nyújtott alakításáért.

További szereplők még: egy kicsit feminin attitűdű iskolaigazgató, egy érzékeny lelkületű gyakornok, egy tanfelügyelő, egy házassági tanácsot is adó zongoratanárnő, az iskolából lógó, éjszakánként rappelő külvárosi fiatalok és a hol vérszomjas, hol pedig teljesen megszelídült kutyák…

A film szellemi ingatlanját gazdagítják a fizikai bizonyítások (kis áthallással a Goodwill Huntingból), egy Faraday-kalitkaépítő iskolai projekt és az “interakció” heuréka élménye a jelenségek között.

Angol feliratos előzetes:

 

MRS. HYDE – (Madame Hyde) – francia–belga film francia nyelven, 2017, 95’

Rendező: Serge Bozon

Forgatókönyvíró: Serge Bozon

Szereplők: Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia

Bemutató: 2018. március 15.

Forgalmazza a Cirko Film.

 

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások