Tizedik éve ad otthont a Fonó a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre.

hegedukeszitok

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja – Programok

A hegedűkészítés misztikum, csak találgatják, mitől lesz jó egy hangszer hangja. A fa megválasztásától, a lakk minőségétől, vastagságától, a megmunkálástól, a lélektől, amit beletesz a készítő a hangszer „szívébe”, a készítő kezének energiájától, vagy azoktól a rezgésektől, amelyek a hegedűn játszók zenéje által költözik a hangszerbe.  Valószínűleg mindegyik számít többé vagy kevésbé.

A hangszerkiállításon évről-évre 10-12 hegedűkészítő mester mutatja be új hangszerét. A hangszereket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel, miközben a kiállító borászok nedűit kóstolgatjuk. Ez egy remek fórum, ahol készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok laikus érdeklődő, zeneszerető is látogatja.

A kiállítás mellett esténként világhírű magyar művészek koncertjeit hallgathatja meg a közönség. Így az elmúlt években a rendezvény vendége volt Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendoly Masin és a Keller Quartet is többek között.

hegedukeszitok

Langer Ágnes hegedűművész

Idén szeptember 4-én, szombaton Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjére kerül sor, aki Bach és Ysaye szólószonátáit szólaltatja meg a Köszönjük, Magyarország program támogatásával. Majd Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere lép színpadra Szalai Éva zongoraművésszel együtt. Közös hangversenyükön azok közül a művek közül válogattak, amelyek egykor a magyar hegedűiskola, Hubay Jenő és növendékei számára készültek, így elhangzik:

Brahms: Magyar táncok – válogatás, Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Maurice Ravel: Tzigane és Hubay Jenő: Sechs Stücke. Szeptember 5-én, vasárnap a Somogyi Vonósnégyes lép fel a kiállítás keretében megszólaltatva a készítők hangszereit, amelyekkel Beethoven: c-moll vonósnégyesét és Weiner: Pastorale fantázia és fúga c. műveket adják elő a közönségnek.

A rendezvény házigazdája, Tóth Endre zenetörténész a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőjét.

“Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert, és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton)

2021. szeptember 4-5. Fonó Budai Zeneház
Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja
Mester vonós hangszerek és vonók kiállítása, borkóstolók, koncertek
Kiállító készítők: Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Popara Nikola

Szeptember 4.

16:00-tól látogatható a hangszerkiállítás, 18.30 kiállításmegnyitó
19.30 Langer Ágnes (hegedű) szólókoncertje
szünet
Miranda Liu (hegedű) és Szalai Éva (zongora) hangversenye
A kiállítás 23.00 óráig látogatható, a rendezvény alatt borkóstoló.

Szeptember 5.
12.00-től 18.00-ig látogatható a kiállítás
14.00 A Somogyi Vonósnégyes hangversenye

 

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

Forrás: Fonó Budai Zeneház 

 

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

 

Hozzászólások