Háború és bordélyok – A Kecskeméti Katona József Múzeum idén egy rendhagyó, nem szokványos tárlattal folytatja első világháborús kiállításainak sorát, mely most a tábori bordélyok témáját járja körül.

 

haboru1

 

Ez a kérdés rendkívül súlyos probléma volt abban a korszakban, amikor pl. 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött. Az eltelt hónapok alatt a beteg katonák száma több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 12 %-ot! A kialakult helyzet orvoslására 1915 nyarán a Cs. és Kir. Hadügyminisztérium segédközegeként létrehoztak egy, a tábori bordélyok hálózatát megszervező részleget, amely a prostitúció szabályozására és ellenőrzésére lett hivatott.

A kiadott szervezeti utasítás alapján a bordélyokat a hadosztályok ellátó körzeteiben szervezték. Az itt dolgozó hölgyeket katonai hierarchia szerint három csoportba osztották. Egyenruhát is kaptak, amely az ápolónőkéhez hasonló szabású és csukaszürke volt.

Az Érosz a hadszíntéren, osztrák-magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítási egység a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása. Fotók, ma már csak múzeumokban található eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból kis időre megszabaduló bakák világát.

 

haboru2

 

A fenti téma mellett a tárlat bemutat orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat Erotikus szimbólumok a folklórban, és egy önálló teremben természetesen a kecskeméti vonatkozásokat is Az „éjszaka virágai” Kecskeméten a levéltári iratok tükrében címmel.

„A legősibb mesterségként ismert prostitúció története szinte egyidős az emberiségével. Az intézmény népszerűsége az évezredek során töretlen maradt, különösen igaz volt ez a háborús időszakokra, amikor is Mars és Érosz kéz a kézben jártak. A legújabb korban a hadseregek már központilag is törekedtek a testi örömöket nyújtó szolgáltatások – amelyek iránt a katonák és a tisztek részéről mindig is nagy volt az igény – szervezett keretek közé szorítására.

A Nagy Háború már kitörése után néhány héttel, korábban soha nem látott méreteket öltött, mindegyik hadviselő fél részéről milliós tömegeket soroztak be és küldtek a hadszínterekre, kiszakítva őket megszokott családi környezetükből. 1915 elejétől a kezdeti mozgóháború a legtöbb fronton állásháborúvá alakult át. Kézenfekvő volt, hogy a több hét vagy hónap után a lövészárkokból rövid időre kiszabaduló, a nők társaságát teljesen nélkülöző katonák ösztönösen feléledő vágyaikra a legközelebbi tábori vagy tartalék bordélyban találjanak gyógyírt.” (BALLA Tibor: Érosz a hadszíntéren, avagy a Nagy Háború osztrák–magyar tábori és tartalék bordélyai – 2/1.)

 

haboru3

 

A kiállítás kurátorai: Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin muzeológusok (KKJM).  Szakmai együttműködők: Mészáros Ágnes muzeológus (KKJM) és Péterné Fehér Mária főlevéltáros (MOL BKKM-i Levéltára, Kecskemét).

A kiállítás 2016. június 16. és augusztus 7. között tart nyitva. Megtekinthető hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között.
Kecskeméti Katona József Múzeum CIFRAPALOTA Kiállítóhelye. Tel.: 76/480-776 – cifrapalota.kecskemet.hu, muzeum.kecskemet.hu; E-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com