A testőr című vígjátékot parádés szereposztásban, Valló Péter rendezésében március 7-től láthatja a közönség a Pesti Színházban. A nagy sikerű darab írója a Vígszínház legendás házi szerzője, a legsikeresebb magyar drámaíró, Molnár Ferenc.  

vig_testor

A sziporkázó komédiában Eszenyi Enikő, Stohl András és Kern András fergeteges összjátékát láthatja a közönség.

A testőrt a remek karakterek mellett briliáns dialógusok, meglepő vígjátéki fordulatok, fantasztikus emberismeret és a jellegzetes molnári humor teszi feledhetetlen színházi élménnyé. Molnár Ferenc drámája örök érvényű, hiszen hihetetlen nyíltsággal, bátorsággal beszél a férfi-nő kapcsolatról, a házasság buktatóiról, szerelemről és színházról. Minden sorából frissesség árad, és a Pesti Színház előadásában ezt a frissességet, mai hangot erősíti Valló Péter rendezése és a színészek játéka is.

 

A történet: A férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát és fél, hogy megunta őt a felesége, a Színésznő. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr ötletet talál ki, és megpróbálja hűtlenségen kapni a feleségét.

 

A vígszínházi bemutató Molnár Ferenc örököseinek engedélyével, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével valósul meg.

Egy komédia története

1902 novemberében mutatta be a Vígszínház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját. Ezzel kezdődött Molnár karrierje. A jól megcsinált színdarabok atyja, Az ördög, Az üvegcipő, a Liliom, a Játék a kastélyban és megannyi bravúros színpadi és prózai mű szerzője a Vígszínház falai között érett sikeres íróvá és innen indult a világhír felé.
Molnár a Víg falai között élt, alkotott és szeretett. Féltékenységről szóló színészkomédiájának, A testőrnek a főszerepét a színház vezető színésznőjének, titkos imádottjának, Varsányi Irénnek írta. Varsányi férjes, kétgyermekes asszony volt, és sokáig hősiesen ellenállt a sikeres író ostromának. Ám férje, Szécsi Illés gyáros féltékenyen figyelte Molnár kitartó próbálkozásait, és párbajra hívta riválisát. A párbaj után fájdalmas szakítás következett: a színésznő visszatért családjához, Molnár pedig hamarosan már Fedák Sári karjaiban vigasztalódott.

A testőr premierjét 1910. november 19-én tartották, és Varsányi mellett Csortos Gyula és Szerémy Zoltán játszották a főszerepeket. A darab óriási siker volt, hiszen Molnár minden erényét megcsillantja benne: frappáns cselekményszövés, pompás dialógusok, remek karakterek, összehasonlíthatatlan humor és emberismeret.

 

1918-ban készült el a filmes változata, Antalffy Sándor rendezésében.  1928-ban a darab újra színpadra került a Vígszínházban, ekkor Somlay Artúr és Titkos Ilona játszotta a színészházaspárt.
1949 és 1955 közt a hatalom betiltja a Molnár-premiereket. A szünet után Molnárt először vidéken kezdik újra játszani, aztán a fővárosban a Vígszínház lesz az első, amely a nagyobb pesti játszóhelyek közül Molnár-bemutatót tart: A hattyú, a Játék a kastélyban és Az ördög után 1966-ban Várkonyi Zoltán színre viszi A testőrt.

Molnár Ferenc kitűnő vígjátéka nemzetközi sikerekre is szert tett. A párizsi Comédie Des Champs-Elysées a vígszínházi bemutató évében, 1910-ben műsorára tűzte a vígjátékot. 1924-ben, a New York-i Garrick Theatre-ben játszották nagy sikerrel, majd 1976-ban Los Angelesben, 1979-ben a Torontói Művész Színházban, 1997-ben a Santa Fee-i Kulturális Fesztiválon, Marton László rendezésében, a Drury Theater-ben pedig Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében mutatták be. Ezeken kívül Szlovákiában, Romániában, Svájcban, Németországban, Jugoszláviában, Görögországban, Ausztriában és Ausztráliában is láthatta a közönség a darabot, Angliában pedig több színház is műsorára tűzte a vígjátékot. Érdekesség, hogy a Londoni Donmar Warehouse kísérleti színházban 1997-ben mutatták be az Enter the Guardsman (Belép a testőr) című musicalt, amelynek alapjául Molnár Ferenc vígjátéka szolgált.

Bővebb információ

Forrás: A Vígszínház sajtóközleménye

Hozzászólások