Monumentális produkció készül az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra. Ilyen mozgalmas előadást ritkán látni szabadtéri színházban. Több mint nyolcvan jelenetváltásra lesz szükség a darabban. A nyomorultak bonyolult díszlete egyik percről a másikra alakul át például csatornából híddá, majd kórházzá.

A díszlettervező, Kentaur A nyomorultak sajtótájékoztatóján. Fotó: Mohos Angéla

A díszlettervező, Kentaur A nyomorultak sajtótájékoztatóján. Fotó: Mohos Angéla

 

Kentaur álmodta meg az idei Szegedi Szabadtéri egyik legjobban várt előadásának, A nyomorultaknak a díszletét. A musical a Madách Színház és a Dóm téri fesztivál együttműködésében, augusztus 14-én kerül először színre Szegeden, ám az alkotók már gőzerővel dolgoznak a szuperprodukción. Szirtes Tamás és Kentaur már lassan fél éve készítik elő, minden apró részletre ügyelve A nyomorultak látványos díszletét.

A tervezést novemberben kezdte el munkatársaival, a makett első elemei decemberben kerültek a helyükre. „ A Nyomorultak látványvilága olyan összetett lesz, mintha egy hollywoodi film díszletét tettük volna fel a színpadra” – avatott be minket a kulisszatitkokba a tervező.

Komplex a feladat több szempontból is. Ez a mű a musicalirodalom egyik legszebb alkotása, látványos, gyorsan változó cselekménnyel. „Valóban egy szélesvásznú mozit kell a színpadra varázsolnunk: rengeteg lesz benne a képváltás, hihetetlen sok helyszínen játszódik a darab. Ilyen mozgalmas előadást még nem nagyon láthattak szabadtéren a nézők.

Összesen nyolc nagy díszletelemet használnak, négy korabeli ház adja a városi képeket. Terveztek két hatalmas hídelemet is, amely egyik pillanatról a másikra, csatornából alakul át híddá, de közben bírósági pulpitusnak és kórháznak is használható. Az előadás emblematikus eleme lesz a barikád és egy hatalmas zászló is.

Izgalmas, nagyon látványos produkció fogadja tehát a nézőket Szegeden, augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 19-én, 20-án és 21-én, Victor Hugo sűrű romantikájú regényéhez mérten drámai méretekkel és monumentalitással. A szereposztást is nemrég jelentették be, Jean Valjeant Miller Zoltán, Javert-t Debreczeny Csaba, Fantine-t Vágó Bernadett, Marius-t Solti Ádám alakítja a Dóm téren, a püspök szerepében pedig Vikidál Gyulát láthatjuk.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóközleménye

Hozzászólások