Tervek a lakosság egészségének megőrzésére Kecskeméten – 2018. október 25-én délelőtt sajtóreggelire várták a média képviselőit a Hotel Három Gúnár Étterembe Kecskeméten. A RÖPKE SE nyertes pályázatának eddigi megvalósult programjairól és a jövendőbeli célkitűzésekről adtak tájékoztatót. Először Szamler László kommunikációért, célcsoport kapcsolattartásért és szervezetfejlesztésért felelős HR referens, a RÖPKE SE elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévőket, majd Kása Róbert szakmai vezető, a RÖPKE SE elnöke adott tájékoztatást. A sajtótájékoztatót reggeli és kötetlen beszélgetés követte. 

T.E.NY.É.R Tér – Erő – Nyerő – Életmód – Reform- EFOP 1.8.6-17-2017-00001 – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzé tett felhívásra összeállított pályázatukkal 250 millió forintot nyertek prevenciós célú egészségfejlesztő szabadidősport programjaink megvalósítására. A 2018 májusában indított projekt 2021. április végéig tart, és ez alatt a 36 hónap alatt 29 hónapon keresztül folyamatosan szerveznek programokat a Dél-alföldi régió területén.

A programok elsődleges célja, összhangban a felhívás elvárásaival, a lakosság egészségfejlesztése, a szabadidősport tevékenység elterjesztése és a sportszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok számára az ágazatközi szereplők tevékenységének összehangolásával. A komplex lakossági testmozgásprogramok és szabadidősport események megvalósítása kapcsán cél, hogy a projektek mérhető módon ösztönözzék és segítsék a lakosság fizikai aktivitását, a minőségi sportszolgáltatásokhoz való gyors és egyenlő esélyű hozzáférését, valamint a szakemberek, sportszolgáltatók közötti tudatos tapasztalatcserét, valamint a szemléletformálást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cél, hogy a projektek révén a kevésbé fejlett régiókban minél több típusú sportszolgáltatás és fejlesztés valósuljon meg, ezáltal minél szélesebb egészségfejlesztő testmozgás kínálat álljon rendelkezésre.

Magyarországon a fogyatékkal élők szabadidős sporttevékenysége gyakran intézményi és fizikális korlátokba ütközik. A projekt célzottan kívánja bevonni a fogyatékkal élőket és családjaikat a programokba az egyenlő esélyek biztosítása jegyében. Célunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk megszólítani és bevonni a fogyatékkal élőket a tevékenységeinkbe, ezzel hosszú távú lehetőséget biztosítva aktív életmód fenntartására.

2018. szeptember 15-én egy nagyszabású rendezvénysorozat keretében a projekt következő programjai kerültek megrendezésre Kecskeméten.

• (H)ŐSÖK KORA
o Fesztiválra fel! Mazsorett és tornász csapatok vezetésével az érdeklődők ráhangolódhattak az egész napos fesztiválra, amit utcai felvonulás követett.
o Mindenki másképp egyforma. A meghívottak meghallgatták Toponáry Gábornak, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége ügyvezető elnökének előadását a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről, majd vélemény- és javaslatfórumra került sor, kérdőívek kitöltésével.
o Tiéd a főszerep – teljes testet átmozgató edzések. Az érdeklődők szakemberek vezetésével, térítésmentesen próbálhatták ki a street work-ot, a köredzést és az alakformáló edzést.
o Jóga és mozgásmeditáció a teljességünkért. A résztvevők megismerkedhettek a jóga, az energiaszint emelő légzőgyakorlatok és a mozgásmeditáció jótékony hatásaival, ráadásul az első 100 regisztráló pólót is kapott ajándékba.
o Labdázd magad fittre! Itt a fitt-ball mozgásforma került bemutatásra, amely alkalmas egyensúlyfejlesztésre, izomerősítésre, a lapos has kialakítására és a jó közérzet megszerzésére is.
o Szupernagyik akcióban, reszkess stressz – generációk közötti stresszoldás mesterfokon. A program a sport és a kézművesség, a kreatív hobbik közérzetjavító hatását kívánta népszerűsíteni a szépkorúak között.

• PS-X – Prevenció és sport az X generáción túl
o A csapatsportok ereje, röplabda. A program célja a röplabda sportág közösségfejlesztő erejének és mozgásélményének megtapasztalása, kipróbálása volt.
o Makk Marci rendel. Az esemény egészségügyi szűréseket kínált az érdeklődőknek preventív jelleggel.
o Tekerj, hogy fitt lehess! Ezzel a lehetőséggel a kerékpározás széleskörű pozitív élettani és közérzetre gyakorolt hatásait kívánta a projekt bemutatni az érdeklődők számára.

A projekt komplex szemléletmódjának következtében sokrétű programelemeket fog megvalósítani, amelyek egyaránt megcélozzák a családokat, a fogyatékkal élőket, az időseket és a munkaadókat is. Mivel a cél a régió teljes lakosságának egészséges életmódra ösztönzése, ezért szükséges a fenti aktorok mindegyikének megszólítása és aktív bevonása. Ezt szolgálják a következő, tervezett programelemek.

• T.E.NY.É.R Cselekvési Terv. A létrehozandó dokumentum célja a régió egész lakosságára vonatkozó térségi egészségsport helyzetfelmérés létrehozása és a beavatkozási területek meghatározása.
• DOBBANTÓ – Dolgozz jobban, helló! A programelem célja a munkaadók bevonása és érzékenyítése az egészséges munkakörnyezet megteremtése céljából.
• SeniorNet. A programelem célja egy kortárs segítő hálózat kialakítása az időskori fittség jegyében fórum szervezésével és a célcsoport közvetlen megszólításával.
• MiMás – Mindenki másképp egyforma. A programelem célja az enyhe vagy középsúlyos fogyatékossággal élők bevonása és az aktív, egészséges életvitelre való ösztönzése.

• Egy Tenyérnyi Figyelem – Roadshow. Mobil lakossági fórum a célcsoportok bevonása és érzékenyítése céljából tudatformálással, interaktív kommunikációval és a könnyebb információ elérés biztosításával.
• S.P.O.T – Sport, Prevenció és Tudatformálás. A programelem célja a sportösztönzés és motiváció megerősítése, az egyéni igényeknek megfelelő sportprogramok bemutatása.
• SeniorFitt. A programelem célja az idősek számára nekik megfelelő mozgásformák bemutatása, az idősek egészséges életmódra történő motiválása tanácsadással és sportrendezvényeken való részvétellel.
• MiMás terek. A programelem célja a fogyatékossággal élők bevezetése a sportvilágba a gyakorlati jellegű életmódváltás és a szociális ellátás kiegészítése céljából.

 

Modok Gáborné
TENYÉR – projektmenedzser

 

 

Hozzászólások