Új feladatok, megújuló színházépület  – Május 31-én tartotta évadzáró ülését a kecskeméti Katona József Színház. A Himnusz közös eléneklése után Cseke Péter igazgató köszöntötte a jelenlévőket, és megköszönte az egész társulat munkáját.

„Nehéz évad van mögöttünk, komoly nehézségekkel kellett megküzdenünk, ám a társulat, amely egyre inkább egy összetartó, nagy családdá válik, minden nehézséget le tudott küzdeni. Most is szép és mozgalmas időszak előtt áll a kecskeméti színház.”

Cseke Péter elmondta, hogy hamarosan elkezdődik a színház régen várt felújítása. Az erről szóló kormányrendelet megjelent, és a jelen állás szerint 2020 novemberéig elkészülnek a felújítási és kivitelezési tervek, valamint lezajlik a hatósági engedélyeztetés. Ez azt jelenti, hogy még két évadon át a jelenlegi színházépületben játszhat a társulat. Ezt követően két évig tart majd a teljes felújítás, a modern elvárások szerinti átalakítás. A színi direktor úgy gondolja, hogy 2023. október 14-én, a színház fennállásának 127. évfordulóján nyílhat meg újra a teátrum épülete, és ezzel új korszak kezdődik a történetében.

Idén nem szerepel a POSZT-on a kecskeméti társulat. Ez szomorú tény, de nem kell elkeseredni, hiszen az előző években ott voltak a kecskemétiek, és sorra hozták az elismeréseket. Sokak szerint A király beszéde című előadásnak ott lenne a helye az országos színházi fesztiválon, de mégsem válogatták be a kecskeméti produkciót. Viszont más fesztiválokra meghívták, így lesz rá alkalom, hogy nyáron is játsszák.

A direktor elmondta, kik nyertek díjakat az idei színházi évadban. A Vidéki Színházak Fesztiválján Szemenyei János kapta a Legjobb férfi karakteralakítás díját a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért. Aase-díjat kapott Csombor Teréz, Magyar Teátrumi Díjat Taraczközi Zoltán, a hangtár vezetője, Kiváló Művész Díjban részesült Körtvélyessy Zsolt, Jurák Bettina Az évad legjobb pályakezdő táncművésze lett, Pál Attilát Kecskemét városa tüntette ki Katona József-díjjal, Patkós Irma Díj Pro Cultura emlékérmet kapott Látó Richárd zenei asszisztens.

Változások lesznek a társulatnál. Az évad végével távozik a színháztól Kőszegi Ákos, aki 17 év után a Vígszínháznál folytatja színművészi pályafutását (a következő évadban két kecskeméti bemutatóban még részt vesz). Ugyancsak a Vígszínházhoz szerződött Dobó Enikő, valamint a Thália Színház társulatánál folytatja pályafutását Zayzon Zsolt. Elköszön a színháztól Vári János rendezőasszisztens. A következő évadtól Réczei Tamás ismét művészeti vezetőként vesz részt a társulat munkájában. Visszaszerződik Miskolcra Rusznyák Gábor főrendező, aki búcsúzóul elmondta: távozásának emberi és nem szakmai okai vannak. Ezzel együtt megköszönte a társulatnak az együtt töltött időt, és mindazt, amit kapott a kecskeméti színháztól, társulattól.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője is köszönetet mondott a társulatnak, valamint gratulált a tánctagozat kiválóságainak, ösztöndíjas és díjazott tagjainak. Számba vette a KCB ez évi sikereit, vendégszerepléseit, egyúttal kitért a következő évadra tervezett közös munkáira. „Gyorsan és nagyot lépni, mindig a legjobbnak lenni – ez hajt bennünket, táncművészeket. Rövid az időnk, ez alatt igyekszünk mindent megélni, és a lehető legtöbbet kapni és adni a színháznak, a közönségnek.”

Ezt követően jubilánsokat köszöntött Cseke Péter: Csonka Zsuzsannát és Háry Pétert, akik betöltötték 50. születésnapjukat, valamint Réti Erikát és Kiss Jenőt, akik ketten együtt 150 évesek lettek idén. Ebben az évadban vonult nyugdíjba Török Albert gépkocsivezető, aki 1987-től dolgozott a színháznál. Szintén nyugdíjba vonult Rózsahegyi Margit szabótár-vezető, aki 34 éven át volt a színház elismert munkatársa. A direktor megköszönte a munkájukat, és boldog nyugdíjas éveket kívánt mindkettőjüknek.

Statisztika szerint a 2018/2019-es évadban közel 400 előadást játszott a társulat, a nézők száma eddig 111 ezernél tart. Az évad végére akár 120 ezer is lehet. Bérletet 17 140 néző váltott. Június folyamán játszik majd a társulat Erdélyben, Hargita és Maros megyékben, valamint Balatonföldváron, Szarvason és a Városmajorban. A következő évad első bemutatója, az Aladin és a csodalámpa szeptember 18-án lesz, az első nagyszínházi bemutatót, a Chicago című világhíres musicalt pedig szeptember 27-én láthatja a közönség.

Az évadzáró társulati ülést szabadtéri bográcsozás és közös ebéd zárta, ahogy máskor is. Az évadnyitó társulati ülést augusztus 21-én tartják, a színházi társasjáték szeptembertől folytatódik, hiszen „együtt hozzuk létre a csodát”.

 

Popovics Zsuzsanna írása alapján

 

Hozzászólások