Már több mint öt éve, hogy a kecskeméti Művész Kávézó (Rákóczi út 16.) rendszeresen otthont ad festőművészeti kiállításoknak, melyek háromhetente cserélik egymást. Tulajdonosa, Király József elkötelezett híve a képzőművészetnek. A Kávéház létrehozásában kiemelt célja volt, hogy teret biztosítson a nevesebb, illetve a feltörekvő, önmagát bemutatni akaró ifjú művészeknek is.

grof_kiallitas1

Május 28-án Gróf Zoltán festőművész kiállítása nyílt meg. A művész öt év után már másodszor mutatja meg magát ezen a helyen. A kellemes hangulatú kávézót teljesen megtöltötték a vendégek, érdeklődők. Minden asztalnál teát szolgáltak fel, és a családias légkörben hamar kellemes beszélgetés indult meg barátok, ismerősök, de néha ismeretlenek között is.

A megnyitón Gróf Zoltán köszöntötte a vendégeket, majd Szekér Anna, a Piarista Gimnázium tanulója egy szép lengyel népdalt adott elő. Nagy tapsot aratott a kellemes hangú énekesnő.

grof_kiallitas4

Ezt követően a kiállító művész és beszélgető-partnere, Harsányi Zsuzsanna festőművész röviden felelevenítette Gróf Zoltán művészeti életútját, a kezdeteket, majd a további fontosabb állomásokat. A beszélgetésben kitértek többek között a festészeti technikákra, a művészeti felfogásra, a figuratív és nonfiguratív festészet különbségeinek és azonosságainak összehasonlítására, de előkerültek a művészeti oktatással kapcsolatos kérdések is.

Gróf Zoltán kifejtette gondolatait a képzőművészet szeretete és ismerete által generált általános erkölcsi hatásokra. Mint mondta: – A művészet ismerete és szeretete megemeli az emberekben – és ez által a világban is a kegyelmi szintet.

grof_kiallitas3

Harsányi Zsuzsanna festőművész beszélget Gróf Zoltánnal

A rendhagyó megnyitó után a látogatók megtekintették a kiállítást, mely az alsó szinten kezdődik, majd a lépcsőházban folytatódva az emeleten zárul. A művész februári – a Porta Egyesület által szervezett – kiállításához képest most nem csak olajtechnikával festett tájképeket állított ki, hanem több figurális és csendéleti jellegű képpel is „bejelentkezett”, valamint az olajképek mellett akvarell festményeket is prezentált a közönség felé.

A kiállított képek május 18-ig megtekinthetők és megvásárolhatók!

 

 

Hozzászólások