A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat a wwf.hu/normafa weboldalon.

Aki járt már Budapest „zöld védőbástyáján” a Normafán, az tudja, hogy a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek teszik egyedi kirándulóhellyé. Kevés olyan erdőterület van Magyarországon, ahol sikerült megőrizni ezeket a néha 2-300 évet is megélt, akár egyméteres átmérővel rendelkező famatuzsálemeket.

A terület leglátogatottabb részén tervezett síközpont komplexum kialakítása azonban óhatatlanul fák kivágásával, talajsebzéssel, szennyezéssel és a helyi erdőklíma megváltoztatásával jár. „Márciusban megkezdtük a Normafát körülvevő erdők idős fáinak felmérését. Az adatgyűjtés célja, hogy bemutassuk minden érdeklődő, valamint a döntéshozók számára, hogy milyen különleges természeti értékekkel rendelkeznek ezek az erdők, amelyek a parkerdőkre jellemző kíméletes gazdálkodás következtében maradhattak fenn évszázadokon át” – mondta el az akcióról Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.


„Az idős, nagyméretű fák felmérésében most bárki részt vehet. Meghatározzuk körméretüket, helyzetüket és fafajukat, amihez szakmai útmutatást, és eszközöket (jegyzetfüzet, kréta, mérőszalag, GPS) biztosítunk. Reméljük, hogy értékeink megismerése hozzájárul majd ahhoz, hogy országunk egyik legnevezetesebb kirándulóhelyének arculata ne változzon meg, és a sok száz éves fákat továbbra is mindenki megcsodálhassa” – mondta a programvezető.

A felmérésekről és az eredményekről bővebb tájékoztatást kaphatunk, ha regisztrálunk a wwf.hu/normafa weboldalon.

Forrás: WWF Magyarország

2014. március 14.

Hozzászólások