Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban március 22-én új időszaki kiállítás nyílik „Díva, Színész, Nő” címmel. A múzeum három, száz éve született,  nagy formátumú művésznek állít emléket,  akik a magyar színházi közelmúlt emblematikus alakjai voltak, életművük izgalmas keresztmetszetét adja koruk hazai társadalmi, kulturális viszonyainak.

Tolnay Klári, Lukács Margit és Mészáros Ági a magyar színház- és filmművészet kimagasló és tündöklő csillaga. Milyen volt színésznek lenni? Asszonynak lenni? Szeretni és szeretve lenni? A pálya iránti rajongás közben önmagukhoz hűnek maradni a viharvert, zaklatott és sokszor reményvesztett XX. század történelmi díszletei között? Erről vall nekünk a három felejthetetlen díva, akik az örök asszonyiság archetípusának három emlékezetes alakja. 

Életútjuk bemutatásakor egyszerre szeretnénk láttatni a művészi, női sorsot és azt a hatást, amit a korszak gyakorolt rájuk. Három szobában három pályakép tárul föl a látogatók előtt kicsit másképp, mint egy hagyományos kiállításon:a színésznők vallomásaiból merítünk, ők maguk mesélnek majd nekünk emlékeikről, szerepeikről, férfiakról, szerelmekről, pályáról és pályatársakról. A nagyszabású kiállítás mellé számtalan kísérőprogramot szervezünk: beszélgetések és filmvetítés, rendhagyó irodalomórák és alkotói beszélgetések, kirándulás Mohorára, a Tolnay-emlékházba és fő eseményként a Múzeumok Éjszakája, melyet ez alkalommal „Dívák Éjszakája”–ként hirdetünk meg és a három színésznő köré épül programjaival.

A kiállítás március 22-től augusztus 31-ig látogatható, szerdától vasárnapig 14-18 óra között.  
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum, XII. Budapest, Stromfeld Aurél u. 16.

2014. március 14.

Hozzászólások