Az utóbbi években Prága Európa egyik leglátogatottabb városa lett, és nem véletlenül. Prága adventkor díszbe öltözik, a látványos ünnepi fények, a forralt bor és a mézlikőr illata mind karácsonyi hangulatot áraszt.

Prága óvárosa felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. A Szent Vitus hatalmas katedrálisa a turisták kedvelt célpontja. Mellette található Sárkányölő Szent György szobra, a Királyi Palota, a Szent György-Bazilika és a fogalommá vált Aranyművesek utcája. Ebben a keskeny utcában dolgoztak régen a céhmesterek kis műhelyekben, üzletekben.

A hegyről lejőve Prága másik híres építményéhez, a Károly-hídhoz érkezünk. A belvárosban a főtéren, a híres órán (Orloj) kívül láthatjuk Husz János monumentális szobrát is. Prága utcái ilyenkor már színes fényekben pompáznak, nyitva vannak a karácsonyi vásárok és minden nagyobb téren karácsonyfa magasodik. A vásárokban kis fabódékat találhatnak, ahol cseh szuvenírek széles választékát kínálják, továbbá kézműves termékeket, hagyományos karácsonyi díszeket és különféle ajándéktárgyakat, fajátékokat, bábokat, cseh kristályt, stb. lehet vásárolni.

Ha megéhezett vagy megszomjazott valaki, érdemes megkóstolni a helyi gasztronómia jellegzetességeit. Sok helyen árusítanak tipikus cseh ételeket és italokat, forralt bort (csehül svařák), mézlikőrt (medovina) vagy grogot. Jó szórakozást kívánunk a prágai adventhez és karácsonyhoz!

Soós Zoltán (hirosguide@freemail.hu, 06-30-265 1970)

Hozzászólások