A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelemet rejt. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás.

A vidék szépségét azonban nemcsak a szőlősorok, az illatozó gyümölcsösök adják, hanem a csodás fekvésű falu, Császártöltés, a Hajósi Pincefalu, valamint Baja különleges terei, ahol a látogatókat szeretettel és mindig nyitott szívvel várják a helyi emberek.

Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyarlakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük? Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba.

Aktív pihenés és feltöltődés

Magyarország legszebb fekvésű faluja, Császártöltés kiváló hely lehet azoknak, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A falu központjában található a Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária által 1896-ban építtetett tájház, ahol a sváb családok mindennapi életét ismerhetik meg az érdeklődők.

A SVÁB TÁJHÁZZAL szemben, a Községi Könyvtárhoz tartozó 100 éves házban nyílt meg a KÉPES HÁZ, ahol hatalmas méretű fotók segítenek visszarepíteni az időben, hogy jobban megismerhessük a falu történetét.

A község persze másról is híres, hiszen 1748-ban itt telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő KOCH BORÁSZATot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat, idén pedig a Legjobb Európai Borászat címmel tüntették ki.

Ezen a vidéken több évszázados hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, ami a Borotán működő Borotai Sertéshús Rt. által előállított termékek fűszerezésében is visszaköszön. A jó borok mellett itt belekóstolhatunk Bácska jellegzetes ízvilágába is. Ha a császártöltési túrát egy kényeztető wellness-szel zárnánk, akkor a négy szintes, öt löszfalba épített, régi boros pince fölé épült PINCELAKAT BORHÁZ ÉS SZÁLLODA a megfelelő választás. Messze a város zajától, a falusi levegőn, a dézsafürdőben ülve egy pohár bor társaságában testileg és lelkileg is újjászülethetünk.

Egy falu, ahol csak a bor lakik

Császártöltéstől egy ugrásra található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptemberben nyílt meg CABERNET BORTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

Hajós másik vonzereje, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt ÉRSEKI KASTÉLY, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját.
A kastélyt 1907-08-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter, Prima Primissima-díjas tájépítész varázsolt újjá.

A 3000 lelkes Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a KOVÁCS PINCE esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért.

A borvidék másik meghatározó családi borászata a SZEMEREY PINCE, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlós borai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már.

Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a SZIEGL PINCÉSZETHEZ is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. A trendekkel szemben hagyományos technológiával, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Boraik sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy sokszor a polcokra kerülés előtt elfogynak. Sőt, még a Michelin csillagos éttermek repertoárján is szerepelnek.

Az ízek és az élmények szerelmeseinek

Bajáról szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe, de híres és ízletes hungarikumán kívül még rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, ami miatt megéri idelátogatni. Egy hideg estén érdemes egyből a BAJAI PÁLINKAFŐZDE felé venni az irányt. A 2015-ben alapított üzemben ugyanis a pálinkafőzés teljes folyamatát végigkövethetjük, akár főzés közben kóstolhatunk is. A jelenlegi termékkínálatuk 20 féle pálinkát tartalmaz: a hagyományos gyümölcsökből készült párlatokon kívül pálinkakülönlegességeket és ágyas termékeket is kínálnak.

Ha a kiadós pálinkázás után megéheznénk, akkor a Szentháromság tér felé érdemes kanyarodnunk, ahol a BORBISTRO ÉTTEREMBEN igazi kulináris kalandozásban lehet részünk. A nyitvatartásuknak köszönhetően nyugodt szívvel választhatjuk a helyet egy reggeli kávé, de akár egy esti borozgatós beszélgetés helyszínéül is. A színvonalas és színes borválasztékuk mellett ínyencségekből is akad bőven. A különleges húsokat és ízletes szalámikat a Katymáron működő BÁCSKAI BIVALYOS BIRTOKTÓL szerzik be. A Szommer Antal és Szommer-Papp Noémi által vezetett családi vállalkozás őshonos állattartással, valamint prémium kolbász és bivalysonka előállításával foglalkoznak. Egy kis kitérővel hozzájuk is be lehet térni, ugyanis a gazdaság kapuját mindenki előtt nyitva tartják, tavaly több osztálykirándulós csoportot is fogadtak.

A dél-alföldi régió legnyugatibb települése Dunafalva, ahol az ország legfinomabb sajtjait készítik. A Pencz Pál fiatal gazda által vezetett KOBOLYA BIOGAZDASÁG eleinte csak önellátásra törekedett, de a Gondviselésnek köszönhetően a vállalkozás négy év alatt gyorsan kinőtte magát. A lágy és a hosszabb érlelésű sajtok mellett különböző tejtermékeket is készítenek.

A bajai kalandozást érdemes a város legfiatalabb szállodájában, a 27 darab kétágyas szobát kínáló egy éves HOTEL ELIZABETH-ben zárni. A szobák mindegyikében légkondicionáló, televízió, ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodához ingyenes, zárt, kamerával megfigyelt parkoló tartozik és a vendégeket 24 órás recepció várja. A tervek szerint hamarosan wellness-részleggel szélesítik az amúgy is színes palettát, amit a szállóvendégeken kívül a külső vendégek számára is megnyitnak majd. Ami mellett nem lehet elmenni, hogy a hotel éttermében minden nap belekóstolhatunk az igazi, klasszikus bajai halászlé világába.

 

Képgaléria

Forrás: Koczka Máté/ PR tanácsadó

 

Hozzászólások