Komplex rendszer segíti a természettudományos ismeretek megszerzését az óvodától az egyetemig.

A Neumann János Egyetem konzorciumi partnerei voltak a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség.

A Neumann János Egyetem 315.72 millió forint, a MATEGYE 20.27 millió forint, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség 23.67 millió forint támogatást nyert. A projekt keretében a partnerek egységesítették és intézményesítették a korábban elkezdett és kialakult tevékenységeket, illetve új, innovatív megoldásokat alkalmaztak három alprojektben.

Ezek egyike a Tananyagfejlesztés és módszertani fejlesztés az MTMI (Matematika, Természettudományi, Műszaki és Informatikai) képzési terület beiskolázásának elősegítése érdekében alprojekt, amelynek keretében három fő terület van: a fiatalok igényeinek és szükségleteinek megfelelő játékos és interaktív applikációk fejlesztése a természettudományos tartalmak jobb megértése, elsajátítása valamint a környezettudatosság fejlesztése érdekében.

A képzők képzése, azaz a tanárok munkájának segítése, hogy a Z-generációs diákok igényeihez tudják illeszteni az oktatást. Emellett az egyetemi oktatók módszertani tudását is meg kellett újítani. Szintén ennek az alprojektnek része volt a szakmai workshopok szervezése, amelyek révén lehetőség nyílt arra, hogy az iparból érkező szakemberek megosszák tapasztalataikat az oktatókkal.

A második alprojekt a disszemináció. Mind az ipari szereplők, mind a felsőoktatás és a középszintű oktatás résztvevői is igénylik, hogy a diákokhoz jussanak el a tudomány legújabb vívmányai. A képzők innovatív eszközök és pedagógiai módszerek segítségével ismertessék meg és szerettessék meg a közép- és általános iskolás tanulókkal a természettudományos, műszaki és informatikai tárgyakat.

termeszettudomanyos

A természettudományos ismeretek bővítése

Ezt a tevékenységet a partner vállalatokkal, együttműködő szervezetekkel és a közoktatási intézményekkel karöltve kívánják elvégezni több elérési módszerrel párhuzamosan tevékenykedve. A szakmanépszerűsítő rendezvények keretében országosan ismert külső szakembereket és egyetemi dolgozókat kértek fel előadások tartására minden karon. Emellett az öregdiákok közreműködésével rövid pályaorientációs videók segítségével is szeretnék megmutatni a mérnöki pálya szépségeit és növelni vonzerejét.

A harmadik alprojekt a pályaorientáció az MTMI területre történő beiskolázás céljából. Ennek keretében az EJMSZ a középiskolások természettudományos kompetenciáinak mérését valósította meg.

forrás: Nemumann János Egyetem Kommunikáció

 

A témához kapcsolható cikkünket itt találja.

 

 

 

Hozzászólások