Április 2-án mutatják be a magyar mozik Laurent Cantet „Havannai éjszaka” című filmjét. A teljes egészében Kubában forgott film  kendőzetlen őszinteséggel beszél egy elveszett generáció minden illúziójáról és csalódottságáról.

havannai_ejszaka4
Miközben az idegen nyelvű filmcímek magyar fordításában általában határozott nyelvi lelemény szokott megmutatkozni, ezúttal félrevezető, megtévesztő, az eredetit korlátozó címadás érvényesül. Ennek oka lehetett, hogy a kifejezés magyarul már foglalt volt: a Vissza Ithakába Csorba Győző válogatott verseit tartalmazó kötetcímében már szerepel.

Megfilmesített színdarab – ezt a benyomást kelti már az első negyed óra után a film, pláne később, mikor a néző már végképp leszámolt azzal a várakozásával, hogy hagyományos értelemben vett cselekmény fogja szórakoztatni. Jelen esetben ez nem lehetett cél, s miután a film bármely nyelven érthető feliratát megpillanthattuk, el is hangzik egy szereplő szájából, hogy ez már majdnem olyan, mint egy görög sorstragédia, helyére kerülhet a darab. A szerkezetet és a cselekményt meghatározó szabályok javarészt működésbe lépnek, ahogy az egy nap alatt játszódó egyenes vonalú történet lényegében egyetlen helyszínt érint.

havannai_ejszaka2

A múlt közege, mint elbeszélt történet jelenik meg – s a megrendítő mozzanatok mozgásba lépése mind érvényre juttatja a korokon, kultúrákon diadalmaskodó műfaj újabb győzelmét. Kihívása pedig, hogy képes-e erre a megújulásra a tragédia, meg tudja-e tartani mai nézőit is. Laurent Cantet, a film rendezője érzékelhetően bízik ebben.  Korábban  Az osztály című filmmel robbant be a köztudatba, mellyel elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-díját. A Havannai éjszaka szintén tekintélyes fesztiválkörutat járt be: többek között a Velencei, Torontói és San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában szerepelt.

havannai_ejszaka7

Négy, fiatalságukat már jelentősen maguk mögött tudó szereplő (Fernando Hechevarria, Isabel Santos, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferran) készül átmulatni egy éjszakát Havanna belvárosában, egy emeletes ház tetőteraszán. A tánc vidám múltidézésbe torkollik, mely egészen addig folytatódik, míg az egyik szereplő elő nem hozza a fényképalbumát. Ezt nézegetve a múlt a maga komorságában elevenedik meg, majd a barátok egymás fejéhez vagdossák a kényes, soha fel nem tett kérdéseket, a keserűséget, a haragot, s a történések megmagyarázhatatlan epizódjaira várnak őszinte választ. Míg a zene az emlékezés melankóliájának erotizáló eseményeit hozza felszínre, a fekete-fehér kép ellenben a valóságnak, valódiságnak a lélek mélyéről feltörő ambícióit táplálja. A felhőtlenség látszat, a boldogság felszínes. Így érnek az éjszakába ők négyen, illetve a hozzájuk csatlakozó ötödik baráttal (Jorge Perugorría), s társaságukba a katarzis ereje több hullámban az elbeszélésen keresztül érkezik el. A legutolsó hullámot hajnalban ismét egy kép indítja el: egy festmény, melynek hatására a történetek közös alapot kapnak, fény derül a motivációk  legrejtettebb pontjaira, valamint az elhallgatás betegítő dinamikájára.

havannai_ejszaka3

A tragédia minden szereplő múltjában eleven, a jelen így nem vállalható az eseményekkel való szembenézés nélkül. Az egyéni történetek mögött a történelem erős meghatározottsága munkálkodik, ahol a túlélő mechanizmusok működtetik ugyan a fennálló rendszert, azonban az egyes embert gyöngítő és determináló élethelyzetek sodrásában nehéz a túlélés. Egyetlen lehetőségünk – ígéri a film – mégis a szavakban felszínre hozott valóság megidézésében rejlik. Tudták ezt már a görögök, tudjuk mi is, csak folyton elfeledkezünk róla. A film erénye, hogy monotóniájával és komorságával ismét elénk tárja ezt, így Odüsszeusz hazatérése nem könnyed szórakozást ígér, de kétségtelenül megsejtet valamit az előttünk kibontakozó csoportos terápia gyógyító erejéből.

havannai_ejszaka5
HAVANNAI ÉJSZAKA  (16)
színes, francia-kubai film

Rendezte: Laurent Cantet
Forgatókönyv: Laurent Cantet, Leonardo Padura
Fényképezte: Diego Dussuel
Producer: Laurent Baudens, Didar Domehri, Gaël Nouaille
Vágó: Robin Campillo
Főszereplők: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechevarria, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferran, Carmen Solar
Eredeti cím: Retour à Ithaque
Hossz: 95 perc
Országos bemutató: 2015. április 2.
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Szalagyi Csilla

Hozzászólások