Április 22–23-án, szombaton és vasárnap fazekas találkozó, raku-égetés és látványos szabadtűzön főzés lesz a Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásárban.

 

Április 22-én szombaton 12–18 óráig „Játék a tűzzel” – raku-égetés

A Magyar Kézműves Szövetség már harmadik alkalommal rendezi meg a raku kerámia égetést a Vörösmarty téren. Minden alkotó számára egy különleges kihívás ez, művészet, “játék a tűzzel”. Varázslatos technológiája és véletlenszerűsége mindenkit magával ragad. Boros Hajnal, Erdős Anna, Szili Ferenc és Szabó Kata kápráztatja el az arra járó látogatókat.

A raku jelentése “a ráérő idő élvezete“. A raku kerámia közel 500 éves ősi japán égetési technológia. A művészek nem hagyományos eljárással készítik ezeket a kerámiákat, a kézzel formázott tárgyakat alkálikus mázakkal festik, és közel 1000 C hőfokon égetik ki, forrón kivéve a kemencéből érintkezik a hideg levegővel. A Nyitott Műhely során készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítás is látható és a sokféle változatos alkotás a helyszínen megvásárolható. 

 
Április 23-án vasárnap 10–18 óráig Fazekas találkozó és sokác bab főzés

Fazekas találkozó: 12–18 óráig

A Magyar Kézműves Szövetség keramikusai és meghívott vendégei jóvoltából a fazekas mesterség szépségét egyszerre tizenöt keramikus kelti életre a Vörösmarty téren. Munkájuk során a művészek megmutatják a mesterség szépségét, fortélyait és a technológiák sokaságát. A bátrabbak kipróbálhatják, megízlelhetik az agyag tapintását, plasztikusságát, a korong varázslatos forgását. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyerekkorongozás várja a látogatókat.

Sokác bab főzés szabadtűzön: 10–16 óráig

Vasárnap Mohácsról érkezett sokác nemzetiségű hagyományápolók egy nevezetes sokác népi ételt, sokác babot főznek a Vörösmarty téren. A szabad tűzön készülő étel, akárcsak az előző hétvége sztárja, a karcagi birkapörkölt, látványos gasztronómiai eleme az idei Budapesti Tavaszi Vásárnak.

 

A sokác babot nevezik csupros és köcsögös babnak is, mivel a főzés ezekben a gömbölyded cserépedényekben történik. A sokác bab szabadtűzi főzésének sajátossága, hogy a cserépköcsögbe tett hozzávalókat a meleg a köcsög falán át csak oldalról érheti, mivel nem a tűzbe, tűzre, hanem a tűz (parázs) köré tették a változatos díszítésű, dróttal is erősített edényeket. Az így készülő, leginkább az észak-afrikai tazsinnal rokonságban álló ételeknek nincs tételes receptje, csak útmutatásul szolgáló leírása. Jellegzetes, archaikus vonása a hozzávalók (bab, hús, füstölt hús, zöldségek, fűszerek) réteges elrendezése és a technológia maga. A reggel a parázs mellé helyezett köcsögben délre elkészült a finom babétel, amit az addig a földeken dolgozók jóízűen elfogyaszthattak.

 

Egy hétig Mongólia a vásár vendége – jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók vasárnaptól

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren 2017. április 23–30. között egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

További információ a Budapesti Tavaszi Vásár weboldalán és facebook oldalán olvasható.

 Forrás: BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.

Kézműves fotók: Magyar Kézműves Szövetség

Gasztro fotók: Csíki Sándor

 

Hozzászólások