A szigeteket 1893-ban Paul Kupelwieser, egy osztrák milliárdos vásárolta meg azzal a céllal, hogy elegáns nyaralóhelyet hozzon létre.
A maláriát hordozó szúnyogok elszaporodása miatt azonban ez nehézségekbe ütközött. Felkérte Robert Kochot, aki 1905-ben a TBC elleni védőoltás kifejlesztésért Nobel-díjat kapott, hogy segítsen megoldani ezt a komoly problémát. Végül a szúnyoglárvákat elpusztító halak betelepítése szabadította meg a környéket az egészségre ártalmas lényektől.

Szállodák, parkok, sportlétesítmények, fürdők és egy vadaspark alapítása egyaránt a milliárdos befektető nevéhez fűződik. A sziget a 20. század elejére az arisztokrácia kedvelt üdülőhelye lett.

A szigetcsoportot a második világháború után a kommunista partizánból jugoszláv államfővé és pártfőtitkárrá előlépett Tito elnök sajátította ki: a terület 1985-ig zárva volt a nyilvánosság előtt, csak az elnök vendégei látogathattak ide. Az egyik villában látványos fotókiállítás mutatja be Tito korának befolyásos személyiségeivel való találkozását: államfők és politikusok mellett más hírességek (Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Elisabeth Taylor és Richard Burton) is élvezték az elnök vendégszeretetét.

A gyönyörű mediterrán növényekkel, azúrkék tengerrel büszkélkedő szigeten ma kisvonatokkal viszik körbe a turistákat: láthatunk római romokat, bizánci templomot, sőt egy Szafari Parkot is. Az államfőhöz érkező vezetők ugyanis egy-egy náluk őshonos állatot (teve, elefánt, oroszlán, gepárd, medve, antilop, zebra) is hoztak ajándékba. Tito a leírások szerint szerette az állatokat, a gondozásukban is részt vett. Az elpusztult állatoknak is emléket állít egy kiállítás.

Érdekesség, hogy a ma is megtekinthető elefánt még ugyanaz, amelyet Indira Gandhi hozott magával. Koki, a turistaközpont közelében, egy bekerített részen élő kakadu pedig Tito ajándéka volt unokája számára. A 40 éves madár a kiírás szerint néhány szót tud is mondani, de velünk sajnos nem állt szóba. Az idegenvezető elmesélte a zebrák között élő láma megható történetét is: a kis láma egyedül maradt, de a csíkos négylábúak befogadták maguk közé.

A szigeten álló három elnöki villa, és a Tito egykori magánrezidenciájának berendezett kisebb Vanga- sziget most sem látogatható, hiszen a mindenkori horvát elnök rezidenciájaként működik.

Kellemes sétát tehetünk a szigeten, miközben a kuriózumnak számító,  1600 éves olajfát is körbejárhatjuk.

További képek a szigetekről:

{gallery}isztria3{/gallery}

Weninger Nóra

Hozzászólások