Csütörtökön adták át a megújult edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt és parkját. A 18. században épült, az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott épület 2,4 milliárd forintból, zömmel uniós forrásból újult meg. Az újjászületett kastélyt a nagyközönség először április 5-én tekintheti meg.

A kastély falai között egykor volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napközi otthona, óvoda és szükséglakás egyaránt. Majd évekig üresen állt, pusztulása drámai volt. A főleg uniós támogatásból 2009-től nemcsak a barokk kastélyépületet, hanem a csaknem 50 hektáros barokk kastélyparkot is felújították, visszaállítva a kastély környezetének szigetjellegét. A rekonstrukciónak köszönhetően ismét lenyűgöző látványt nyújt Magyarország hetedik legnagyobb kastélya helyreállított homlokzatával, rekonstruált falszíneivel, páratlan rokokó falképeivel. A munka azonban még nem fejeződött be teljesen, mintegy 900 millió forintból rendezik be a kiállítótereket, és helyreállítják az angolparkot is.


Az 1716 és 1730 között épült barokk kastély építtetője L’Huillier János Ferenc volt. L’Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, és e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. Az építkezés befejezését követően a báró elhunyt, a díszítő munkákat már özvegye, Santa Croce Mária Magdolna készíttette. A régebbi épületrészek felhasználásával, barokk stílusban épült kastély tervezőjét Voit Pál stíluskritikai alapon Giovanni Battista Carlone, egri püspöki építész személyében határozta meg. Írásos forrás hiányában azonban megoszlanak a vélemények a kastély tervezőjének személyéről. Carlone mellett felmerült Johann Lucas von Hildebrandt bécsi építész neve is.

Az épületet egykor francia jellegű barokk kert vette körül. Erről és a kastély 18. századi megjelenéséről tervek, alaprajzok és homlokzatrajzok maradtak fenn. Gróf galánthai Esterházy István ugyanis 1763-1764 között Franz Anton Dvorzaczky közreműködésével felértékeltette és felmérettette a birtokot. Esterházy jelentős átalakításokat végeztetett a kastélyon, az emeleten reprezentatív helyiségeket alakíttatott ki. Termeiben rokokó freskók találhatók, valamint copf stílusú cserépkályhák. A Bódva holtága és a szabályozás során készült új medre által alkotott szigeten áll az impozáns épület. Az 1910-ben elhelyezett kovácsoltvas főkapuja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város szimbóluma.

Forrás: MTI

Fotó: Forster Központ (Batár Zsolt)

2014. március 29.

Hozzászólások