„Rossz időszakban, tartsunk ki jobban,
végre segítsük egymást,…”
– Ignite – Falu (working title) –

Székesfehérváron, a MÁV pályán került sor a Fezen fesztiválra 2014. 07.30. és 2014.08.02. között. A Fehérvári Zenei Napok, más néven a FEZEN 2014-ben is rengeteg programmal és fellépővel várta a fesztiválozókat. 18. alkalommal került megrendezésre. A FEZEN évről évre felvonultatja valamennyi stílusban a hazai előadók színe-javát, de külföldi zenekarok, világsztárok sem hiányoznak a programsorozatból.

A fesztivál második napján lépett színpadra az Ignite zenekar. Téglás Zoli zenekara nevét, az Ignite-ot az egész világ ismeri, utolsó lemezéből Amerikában eddig százezer példány fogyott el. Fiam révén ismerkedtem meg a zenei világ ezen szegmensével, a hardcore/punk pörgős, zúzós hangzásával. Téglás Zoli személyisége, közvetlensége magával ragadja az embert. Amikor a rajongói között van, épp olyan, mint a „szomszéd fiú a házból”, kedves, önmagát adja, ezt megérzi az ember a jelenlétében. Komoly értékeket, mondanivalót minden zenei stílusban lehet közvetíteni, ami minden korosztálynak, nemzedéknek szólhat. Az Ignite híres kivételes politikai és társadalmi érzékenységről tanúskodó dalszövegeiről. Korábbi albumukon az énekes – nem feledve a származását -, egy magyar népdalt dolgozott át, a Csitári hegyek alatt (Place Called Home) c. számot új, lendületes hardcore köntösbe öltöztetve. Kiállásukkal és gondolkodásmódjukkal igazi példaképeivé válhatnak a mai ifjúságnak, de az idősebb korosztálynak is.


Fezen Festival in Hungary last night was great! Thanks for all the sing alongs!


Mint a képen is látható, nagy rajongói tábor gyülekezett össze a régi és új dalaik hallgatására. Aki nem ismeri Téglás Zolit és a dalok szövegeit, igazán meglepődhetett, amikor Istenről, Isten ítéletéről, szeretetről beszél. Mosolyogva, de mégis komolyan kérdezi: – Mennyire vagytok részegek? Ha nagyon, ne üljetek autóba, ne vezessetek így, majd mi elviszünk a busszal. Végig magyarul beszél a közönséghez, minden dal előtt elmondja annak rövid történetét, ihletését. Kicsit Kaliforniában és Magyarországon is érezhetjük magunkat a koncert alatt, hiszen egyrészt itt van egy amerikai sztár, másrészt egy közvetlen, magyarul beszélő „srác”, akiből árad a szeretet, és bennünket is erre buzdít.

Hatalmas éljenzés, tapsvihar tör ki az új szerzemény, a Falu hallatán, a tömeg együtt énekel Zolival. Belénk ivódnak a szavak, amelyek mély mondanivalót közvetítenek számunkra hitről, szeretetről, megbecsülésről, hazáról. Pillanatoknak tűnik a dalok sokasága, olyan hamar eltelik az idő, szinte meglepődünk, hogy már vége. A közönség egységesen elkezdi skandálni: – Vissza, vissza, vissza… Ők pedig visszajönnek, zenekar és rajongók együtt énekelik el a Csitári hegyek alatt című dalt. Most már valóban vége, de még szívesen hallgatnánk.

A fesztiválon minden korosztály képviseltetve volt a családok gyermekeitől, a fiataloktól, az idősebb rockerekig jó volt látni ezt a színes kavalkádot.
Fülembe csengtek a Falu szavai, és remélem, minden korosztály egyszer megérti és megfogadja, éli a bevezető sorokat: „Rossz időszakban, tartsunk ki jobban, végre segítsük egymást,…”

Ignite – Falu (working title)

Rossz időszakban, tartsunk ki jobban,
végre segítsük egymást,
ez a mi utcánk, ez a mi hazánk,
tiszta udvar, rendes ház.
Ezen az utcán indultam el,
a falu hátán kapaszkodtam fel!

Gyönyörű gyönyörű falusi ház,
drága nagymamám,
magyarul magyarul mesélt nekem,
a lelkét bízta rám.
Hogy egyszer volt és hol nem volt
a régi, szép világ,
becsület, tisztesség, ők emberként
kezelték egymást.
Ezen az utcán indultunk el,
a falu hátán kapaszkodtunk fel!

Itthon érzem magam emberként,
de máshol születtem,
régi nótát dalolt esténként,
jó anyám felettem.
És ha magyarul imádkozott
vagy káromkodott apám,
őrölt árpát búzát, gabonát
öreg nagybátyám.
Kis poros utcán indultunk el,
a falu hátán kapaszkodtunk fel!
Az idő elszáll, ezt sose feledd el,
büszke légy rá, honnan érkezel!

Egyszer volt, hol nem volt,
a szép kis házunknál,
Visszanézni jó most, úgy hiányzik
drága nagymamám.
Az idő gyorsan elszáll,
Isten vigyázzál ránk!
A gép már régen elszállt,
ne felejtsd el, miken mentünk át!
Soha ne felejtsd el, honnan érkezel!

Ezen az utcán indultam el,
a falu hátán kapaszkodtam fel!
Az idő elszáll, de sose feledd el,
büszke légy rá, honnan érkezel!

Téglás Zoltán (Los Angeles, Kalifornia, USA, 1969. november 10.) magyar származású amerikai énekes, dalszerző és producer. Az Ignite és a Pennywise együttes frontembere, emellett olyan együttesekkel is zenélt ideiglenesen, mint a The Misfits vagy a Motorhead.[ A magyar Blind Myself együttessel 2006-ban turnézott együtt az Amerikai Egyesült Államokban, segítette őket a külföldi fellépések alatt. Közösen előadott daluk a Lost in Time. Van egy róla elnevezett bandája is, az akusztikus zenét játszó Zoli Band.

1993-ban csatlakozott az Ignite-hoz, melynek ő a frontembere. Dalaikban magyar vonatkozások is előfordulnak, a Place Called Home című számuk az A Csitári hegyek alatt című magyar népdal feldolgozott változata, melyet Zoli magyarul is szokott énekelni. 2000 októberében és novemberében a The Misfits együttessel turnézott, ő helyettesítette Michael Gravest. A God Was Never on Your Side című Motorhead-dalban (a Kiss of Death-albumon) is háttérvokálozott. 2009-ben a Pennywise-ban helyettesítette Jim Lindberget, majd 2010 februárjától állandó énekese lett az amerikai punk zenekarnak.     

Székesfehérváron, a Fezen Fesztiválon készült a felvétel


Magánélete

Apja a második világháború után, anyja az 1960-as években vándorolt ki Magyarországról Amerikába. Zoli nagyon büszke magyarságára, folyékonyan beszél magyarul, évente hazajár, teste tele van magyar motívumú tetoválásokkal. Los Angelesben él, de örökölt egy házat Veresegyházán is. Szabadidejében sérült pelikánokon segít a Pacific Wildlife Project egyik önkénteseként. (Wikipédia)

Lakatos Ilona

2014. augusztus 11.

Hozzászólások