A jó idő beköszöntével eljött a tavaszi nagytakarítás szezonja, amikor a lakásunkban lévő textíliák tisztítására is több figyelmet fordítunk. A legtöbben ekkor, azaz évente egyetlen alkalommal tisztítják ki a függönyöket, szőnyegeket, matracokat. Érdemes alapos munkát végezni, hiszen a szennyeződések mellett kellemetlen kártevők is megbújhatnak a szálak között. Az LG szakértői most néhány tippel segítenek abban, hogyan érdemes tisztítanunk az otthonunkban található különböző textíliáinkat a tavaszi nagytakarítás során.

tavaszi nagytakaritas

Ágynemű és matrac

Mivel napunk nagyjából egyharmad részét ágyban töltjük, fontos, hogy tisztán tartsuk azt: ágyneműinket kéthetente, matracunkat pedig havonta ajánlott tisztítani.

Alvóhelyünkön jellemzően háromféle „betolakodó” jelenik meg: a por és elhalt hámsejtek mellett a velük táplálkozó poratkák is ágyunk lakóivá válhatnak, ez pedig különösen kellemetlen lehet az allergiától szenvedők számára.

A mosógépben mosható ágyneműk, matracvédők esetében érdemes ezért kihasználni a gőz erejét: az ilyen funkcióval ellátott mosógépeket „Steam” megjelöléssel találjuk meg a boltokban. A gőzölés képes eltávolítani az allergéneket és baktériumokat, ráadásul így a tisztításhoz nincs feltétlenül szükség öblítőre sem. Ha nincs ilyen mosógépünk, a tisztítási műveletet érdemes a szövet gyártója által megadott, lehető legmagasabb hőmérsékletű víz használatával elvégezni.

Használhatunk fehérítőt a tisztítás során az ágyneműk és lepedők esetében – amennyiben azok fehérek –, a szer ugyanis megöli a bennük megbúvó poratkákat. A matrac tisztítását kezdjük alapos porszívózással. A foltok és egyéb szennyeződések eltávolításához használhatunk kifejezetten erre szánt tisztítószert.

Ahhoz, hogy tartósan frissen tartsuk matracunkat, a tisztítási folyamat végeztével, száradás után érdemes szódabikarbónát szórnunk a felületre, majd finoman bedörzsölnünk a szövetbe. Ezt legalább 30 percig hagyjuk pihenni, majd utoljára porszívózzuk át az ágybetétet.

tavaszi nagytakaritas

Trükkök függönytisztításhoz

A függönyök esetében is a rendszeres tisztítás javasolt, különösen, ha por- vagy pollenallergiában szenvedő is él családunkban. Itt sem árt odafigyelnünk néhány alapvető dologra a tavaszi nagytakarítás során.

Hidegvizes, mosószeres áztatás után óvatosan nyomkodjuk ki a szövetből a nedvességet, amennyire tudjuk. Csavarni nem javasolt az anyagot, mert a rándulás maradandó kárt okozhat a szövetben. A tisztítási folyamat után még enyhén nedves állapotban finoman vasaljuk át a függönyöket, majd függesszük fel azokat a helyükre, így az – ha jól dolgoztunk – rövid idő elteltével teljesen kisimul.

Szőnyegek

Szőnyegeinket három-négyhavonta ajánlott tisztítani, amennyiben nem történik valamilyen váratlan baleset.

Alapszabály, hogy ha folyadék ömlik a szövetre, a lehető leggyorsabban igyekezzünk eltávolítani. Egy rongyot vagy törölközőt helyezzünk a foltra, és óvatosan próbáljuk azt felitatni.

A vegyszerek helyett léteznek házi praktikák folttisztításhoz, ilyen például az egyszerű szódavíz. Egy tiszta kendőre öntsünk szódavizet, majd próbáljuk felitatni vele a szennyeződést a folt szélétől a közepe felé haladva. Ha halványodik, ismételjük meg a műveletet.

Ha nem működik a módszer, próbálkozhatunk más, szintén a háztartásban megtalálható szerekkel is. Ecetet és vizet egyenlő arányban keverjünk össze, majd öntsünk a szőnyegre a keverékből, végül itassuk fel azt egy száraz kendővel.

forrás: Noguchi Porter Novelli 

 

Magazinunk egy korábbi cikkében az ablaktisztításról olvashatnak: itt

 

Hozzászólások