Amikor a 20. század elején Modigliani, Picasso és művésztársai először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások.

etnografia

Bár az európai világ számára nem volt ismeretlen ez a fajta egzotikus tárgykultúra, ezeket a szobrokat, maszkokat és faragványokat hosszú ideig mégsem tekintették művészetnek. A tárgyak formálása, a geometrikus díszítés és kifinomult formarend harmóniája óriási hatást gyakorolt a 20. század új utakat kereső modern művészetére, legyen szó festészetről, szobrászatról vagy grafikáról. Picasso és Modigliani munkássága óta a törzsi művészet az európai művészettörténeti hagyomány része, formai és szellemi inspirációs forrás.

De vajon művészetnek látja-e mindezt az etnográfus, a kutató, aki ismeri e tárgyaknak a törzsi kultúrában betöltött funkcióját? Művészetet lát-e benne a mai néző vagy érdekes etnográfiai tárgyat, egy alig ismert távoli világnak a tárgyi emlékét? A Magyar Nemzeti Galériában október 2-ig látható Perspektívák – művészet és etnográfia című kiállítás ezekből az alapkérdésekből indul ki.

A kiállítás szeptember 20-án kedden 16 órától a kurátorok – Frazon Zsófia és Wilhelm Gábor  – tárlatvezetésével tekinthető meg. A tárlatvezetésen bármely kiállításra váltott belépőjeggyel részt lehet venni.

Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben személyesen az információs pultnál.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

 

Hozzászólások