A Krúdy Gyula Irodalmi Kör 2016. július 21-én a budapesti Zila Kávéház és Krisztina cukrászdában ünnepelte Tálas Ernő operaénekest, a Svéd Királyi Opera tagját, az Egyetemes Kultúra Lovagját, Jászladány szülöttjét és díszpolgárát 90. születésnapja alkalmából.

 

talas-est04

Tálas Ernő portréja –  A képet Pál Dávid festőművész  készítette, mellette Tálas Ernő, Kanizsa József és Király Lajos.

A jelenlévőket először ifj. Zila László köszöntötte, átadva Tálas Ernőnek a születésnapi tortát. A hagyományoknak megfelelően a műsor első részében most is egy kiállítás megnyitására került sor, ezúttal Frida Lucia különleges hangulatot árasztó, szép képeiben gyönyörködhettünk.

Ezt követően került sor a születésnapi műsorra. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nevében Király Lajos elnök és Kanizsa József titkár üdvözölték a jelenlévőket, majd köszöntötték az ünnepeltet, kiemelve és megköszönve, hogy hosszú évek óta dalaival színesíti a műsoraikat irodalmi rendezvényeik rendszeres közreműködőjeként.

 

talas-est01

A Tálas-est levezetői: Kanizsa József, Tálas Ernő, Király Lajos és Ujvári Ferenc versmondó

Kanizsa József és Király Lajos kérdéseire válaszolva Tálas Ernő mesélt eseményekben gazdag, tartalmas életéről, a Svédországban eltöltött évekről, énekesi pályafutásáról, művészi sikereiről, híres pályatársaival való fellépéseiről szerte a nagyvilágban.

A beszélgetést szép zeneszámok színezték: az ünnepelt előadásában elhangzottak svéd és olasz dalok, egy Mozart ária, végül Nadír Románca Bizet: Gyöngyhalászok c. operájából – gyönyörű, régi felvételekről, de a capella is felcsendült Tálas Ernő még most is erőteljes, szép hangja, elbűvölve a közönséget.

 

talas-est02

 

A műsorban gitározott, énekelt, saját megzenésített verseiből adott elő Németh Nyiba Sándor, Tálas Ernő írásaiból részleteket olvasott fel Tárkányi Imre és Újvári Ferenc. Mécs László: A királyfi három bánata című versét pedig Barta Erzsébet mondta el.

Megható, felemelően szép délután volt!

 

Kökény Éva

 

 

Hozzászólások