A Kecskeméti Katona József Színház Kamaraszínházában volt a premiere a Pótszék Társulat új előadásának. A Bolondok című darab formabontó volt témájában, műfajában és a változatos rendezésben is. Nyitra Brigittával, a darab társszerzőjével és egyik főszereplőjével beszélgetünk.

Honnan jött ez a merész és újító témaválasztás, amivel az évad kezdetén megleptetek bennünket, nézőket?

Régóta fontolgattuk, hogy egy saját magunk által írt felnőtt színdarabot szeretnénk bemutatni. Az eddigi vígjátékok mellett szerettük volna kipróbálni magunkat egy veretes drámában, és hát mi lehetne fajsúlyosabb téma, mint az elmúlás? Mindenkinek van már sajnos tapasztalata abban, hogy elveszítjük szeretteinket, természetesen nekem is, mint társszerzőnek. A saját kérdéseimet, fájdalmaimat próbáltam meg beleszőni a darabba, amiket azért igyekeztünk némi humorral oldani. Bálint Endre nagyszerűen alkotta meg a darab „sci-fi” részét, Gulyás László rendezése pedig – úgy hiszem -, igazán formabontó. Van olyan budapesti művelődési ház, ahol már 2019 márciusára lekötötték a darabot.

Nagy Alexandra

Az elmúlás gondolata mindig félelmetes. Milyen módon próbáltátok közelebb hozni ezt a közönséghez? Hogyan oldottátok a feszültséget?

Az elmúlásról mindenki mást gondol. Ki-ki a hite szerint éli életét, és a hite szerint hagyja el az itteni világot. Nagyon figyeltünk arra, hogy a darabot mindenki úgy érzelmezhesse, ahogyan a hite tartja. Ez egyébként többször el is hangzik a darabban. „Legyen a Te hited szerint”. És itt nem feltétlenül a Bibliai gondolatra utalunk (bár az is szép és számomra egyébként hiteles), hanem arra, hogy nincs olyan ember, aki ne képzelte volna már el, hogy vajon hogyan is fog kinézni az elmúlás, vagy maga az átlépés pillanata. Vagy azt, hogy utána lesz-e hova jutni.

Kérdéseket dobtunk fel a darabban, és a nézőtéren mindenki kénytelen volt szembenézni ezekkel. Természetesen sok humort is csempésztünk a darabba, hiszen a humor az egyik legnagyobb kincsünk. Sok mindenen segít át bennünket. Még a legnagyobb nyomorúságban is képes erőt adni.

Ami új elem a Pótszék eddigi színdarabjaihoz képest, az a balett-tánc volt. Valahogy szerettük volna megszemélyesíteni magát a „Halált”. Nagy Alexandra csodálatos táncával tette hátborzongatóan misztikussá az előadást. A visszajelzések ezt mutatják.

Miért ez a címe, hogy Bolondok? Mit szerettetek volna tudatosítani a nézőkben?

Próbáltuk olyan egyszerűen bemutatni az emberi gondolkodást, amennyire csak lehet, és ezt jó értelemben mondom. A legegyszerűbb dolgok a legfontosabbak. Mégis mindent tudományos értekezéssé „konvertálunk”. Hát itt is ez történik. Miközben elemi létünk legegyszerűbb kérdése áll a középpontban, nevezetesen, hogy „Mi lesz velünk a halál után?”, a szereplők bonyolult képletekkel és magyarázatokkal próbálják meg elfedni saját félelmeiket.

A másik aspektus, amiért bolondok vagyunk, az talán az, hogy nem tudunk megálljt parancsolni a folytonos célkitűzéseknek, mindig többet akarunk. Még nagyobbat akarunk álmodni, még több cél kell, miközben lehet, hogy a valódi cél majd csak az elmúlás után látszik egy közös kollektív összeolvadásban, amit úgy hívunk: emberiség. Ember voltam! Ennyi a cél! A darab ezt (is) szeretné elmondani.

Mi lesz a további sorsa a darabnak? Hol játsszátok még?

Mint minden darabunk, ez is országos turnéra indul. 2018. október 24-én a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban megtekinthető még a mű, de utána legközelebb csak 2019 őszén tér haza Kecskemétre. Addig is fut a 2018/2019-es évadunk, hiszen több mint 13 lekötött előadásunk van országszerte a felnőtt vígjátékainkra és a zenés mesejátékunkra.

Kedves Brigi! Gratulálunk a Társulatnak a „Bolondok” című nagyszerű előadáshoz, a hiteles színészi játékhoz, az egyedi rendezéshez, a mélyen elgondolkodtató mondanivalóhoz. További sok sikert az évadban!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások