A Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa in Italia című kiállítása – a San Gimignano-i siker után, ahol közel ötvenezren nézték meg a második világháború olaszországi frontjain készült Capa fotográfiákat -, most Pármában mutatkozik be.

capa_parma2

A Capa Mestersorozat III. 937 fotográfiáját, amelynek közel tizede készült Olaszországban, 2009 elején vásárolta meg a Nemzeti Múzeum.
A 2016. október hetedikén megnyílt kiállítás létrejöttét, az eddigiekhez hasonlóan, a Nemzeti Múzeum és Fondazione Alinari együttműködése alapozta meg, amelyet az NKA is támogat. A bolognai magyar tiszteletbeli konzul, dr. Miliczki Erzsébet fáradhatatlan munkálkodása révén kapcsolódott be az előkészítésbe a pármai Lyons Club és a bolognai olasz-magyar baráti társaság, megnyerve a pármai önkormányzat támogatását. Így a város központjában található Palazzo Pigoriniben megnyílhatott a közel nyolcvan fotográfiát bemutató tárlat.

Capa világhírű, a normandiai partraszállást bemutató képei mögött méltánytalanul háttérbe szorultak az olasz hadszíntéren készült felvételei, pedig a fotóriporter 1943-1944-ben háromszor is partra szállt a szövetséges haderőt követve az olasz partokon (Szicíliában, Salernoban és Anzionál). Capa félelmet nem ismerve követte a katonákat, és a harcok közben talált kapcsolatot a helyi lakosokkal. Közelről, művészi erővel dokumentálta mind a kiskatonák, mind a civilek szenvedéseit, kis örömeiket, napi életüket a frontvonalban.

capa_parma3

Capa szicíliai offenzívát megörökítő tudósítása, a Nápoly megpróbáltatásait megmutató képek és a Cassino melletti megtorpanás megrázó ábrázolása a LIFE, az Illustrated és a Collier’s hasábjain jutott az olvasók tízmillióihoz. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítását korabeli magazinok is kísérik, hogy megmutassák: a képek nem galériák falára készültek, hanem a közvélemény informálására. Ma kiállításon szerepelnek, mert történelmünk e nehéz periódusának forrásaivá váltak.

A kiállítást, amelyhez olasz-angol nyelvű, közös kiadású katalógus is készült, az érdeklődő olasz közönség mellett – az eddigi tapasztalatok szerint – az Itáliát látogató külföldiek közül is sokan felkeresik.

A képeken a kiállítás építése és a városi hirdetések láthatók.

Fotó: Ormos József

A kiállítás-sorozat korábbi állomásairól itt találhatók további információk.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Hozzászólások