Nagyon sok élő koncertet is adtak, például a Budai Ifjúsági Parkban. Filmekben is zenéltek,  többek között az emlékezetes „Ezek a fiatalok” című, akkor rendhagyónak számító filmben. Sok kislemezük jelent meg, és néhány nagy korong. Mind népszerű lett, némelyik aranylemez. Külföldi szereplésekre is hívták őket, jártak Lengyelországban, Nyugat-Németországban. Zorán Angliába is hivatalos volt, ahol találkozott a Beatles együttes tagjaival.

Sikerek, díjak

Az együttes több ízben átalakult, tagjai Zorán körül cserélődtek. Testvére, Dusán is elhagyta a zenekart. 1972-ben végleg feloszlott a legendás Metro együttes, és megkezdődött Zorán szólókarrierje. Turnék, albumok, CD-k, koncertek, filmek, fellépések végtelen sorozata következett. Az elismerés sem maradt el: 1982-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben megkapta az ARD televízió Arany Európa-életműdíját. Ugyanebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. A 2006. év Kossuth-díjat és Prima Primissima-díjat hozott számára.

Zorán ma

2011-ben jelent meg új lemeze Körtánc-Kóló címen, amely még ebben az évben aranylemez lett, és amellyel zeneileg visszatért szerb gyökereihez. Zorán ugyanis 1942. március 4-én Belgrádban született, majd szülei Budapestre költöztek, és később sem tértek vissza Szerbiába. Az album címadó dala mintegy összegzése ennek a történetnek, miközben felcsendül a kóló nevű délszláv táncra emlékeztető zene.

Boldog születésnapot kívánunk neked, Zorán! Isten éltessen!

Weninger Endréné

Hozzászólások