Francis Paul Veber (1937. július 28.) francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer és drámaíró. Balfácánt vacsorára! című vígjátékának előbemutatóját szilveszterkor láthatta a kecskeméti közönség.

A szerző francia és amerikai filmeket is írt vagy rendezett. Olyan családból származik, ahol szinte mindenki kötődik valamiképpen az íráshoz, a színházhoz, a zenéhez. Apja író és újságíró volt, édesanyja regényíró. Sok inspirációt kapott a szülőktől, de a család ifjabb korosztályának tagjai is a művészetekben találták meg kiteljesedési lehetőségüket.

Fazakas Géza és Szemenyei János

A szerző sok komédiájának visszatérő karaktere Prancois Pignon, a pancser, és Francois Perrin, az erőszakos, rámenős alak. A Balfácánt vacsorára! című vígjátékban is ezt a két figurát állítja a középpontba. Jellemkomikumban nincs is hiány, igen éles képet kapunk ezekről az embertípusokról, de az is kiderül, hogy mindannyian hibázunk, és soha nem lehet tudni, hogy a következő pillanatban ki lesz a balfácán.

Francis Veber: BALFÁCÁNT VACSORÁRA!
Fordította: Karikás Péter

PIERRE: SZEMENYEI JÁNOS
CHRISTINE: MÄRCZ FRUZSINA
ARCHAMBAUD: KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
FRANÇOIS: FAZAKAS GÉZA
LEBLANC: FERENCZ BÁLINT
MARLÉNE: DOBÓ ENIKŐ
CHEVAL: KISS JENŐ
MENEAUX (csak hang): KŐSZEGI ÁKOS

Díszlettervező: Szlávik István
Jelmeztervező: Hecendorfer Tímea
Dramaturg: Tóth Kata
Súgó: Patyi Szilvia
Ügyelő: Kovács Írisz
Rendezőasszisztens: Sirkó Anna

Rendező: CSEKE PÉTER

Märcz Fruzsina és Fazakas Géza

Pierre Brochant és unatkozó barátai szerdánként különös vacsorákat szerveznek: balfácán-vacsorákat. Mindenki hoz magával egy balfácánt, és aki győz, jutalmat kap. Pierre élete bonyolult. Pierre-nek hexensussza, problémás felesége, ezoterikus szeretője, félelmetes adóellenőre és szórakozott barátja van. Pierre milliomos. Tudják, bonyodalom bonyodalom hátán! De a legnagyobb balfácán címért sokan szállnak ringbe.

Francis Veber rendező, producer, forgatókönyvíró, drámaszerző nevéhez megannyi ismert és közkedvelt mű fűződik (Magas, szőke férfi felemás cipőben, Pofa be!, Balekok, Őrült nők ketrece).

Kiss Jenő és Fazakas Géza

A szilveszteri bemutató ismét önfeledt szórakozást ígért a kecskeméti Katona József Színház nézőinek, amiben részük is volt. Szemenyei János és Fazakas Géza főszereplésével, Cseke Péter rendezésében láthatják a világhírű komédiát. Valamennyi szereplő maximálisan hozta a karakterét, játékukról csak felsőfokon lehet beszélni. Na jó, Dobó Enikő kiskutyája, Rozé még annál is jobb volt.

Dobó Enikő és Rozé

 

Előbemutató: 2018. december 31. 20.00
Bemutató: 2019. január 4. 19.00

 

Balfácánt vacsorára!

A Katona József Színház társulata és dolgozói nevében, kívánunk boldog, színházi élményekben gazdag új évet; valamint ezzel egy időben, szeretettel ajánljuk a szilveszteri bemutatónkról szóló videót!

Közzétette: Kecskeméti Katona József Színház – 2018. december 31., hétfő

 

 

Weninger Endréné

Fotó: Walter Péter

 

Hozzászólások