A sikeres kecskeméti társulat ezúttal egy ismert krimi-komédiával folytatja az évadot. 2017. november 5-én Neil Simon Pletykák című darabját mutatják be a kecskeméti Kamaraszínházban. A bemutatóra hetekkel az előadás előtt minden jegy elkelt! A darab kapcsán a rendezővel, Tolnai Ottóval beszélgettünk a műről, a szerzőről, az amatőr létről, a közös munkáról és arról, mit tart a legnehezebben megoldható feladatnak.

Zum Erika, Gulyás László

Miért pont Neil Simon?

Új darabunk kiválasztásának legfőbb szempontja – közönségünk felé – most is a szórakoztatás, sőt az önfeledt kacagtatás igénye volt. Társulatunk fejlődése szempontjából viszont az a törekvésünk, hogy a bohózat műfaján belül minőségi anyagot válasszunk, ahol valódi, szerethető karakterek megformálásában magunk is továbbléphessünk az ön- és társulatépítés soha véget nem érő rögös útján.

A Pletykák ezt a lehetőséget kínálja számunkra. Fontos, hogy ne öncélú legyen a nevettetés, hogy nézőink megkapják azt, amit egy igazi komédia kínálhat : saját kis- és nagyszerűségünk sűrített, olykor abszurd módon elhajlított torz tükrét. „Minek neked ellenség, ha van néhány jó barátod ?” „ A pokolba vezető út gyakran jó szándékkal van kikövezve…” Ugye ismerősek ezek a bölcsességek? És ugye ismerős az a bizonyos „ról-ről” világ, a véleménydiktatúra, a pletyka világa, ahol egy személy magánéletéről, vagy társadalmi, politikai folyamatok természetéről nem közvetlenül, hanem elfogult bulvártudósításokból vagy fülbesúgásokból tájékozódunk. Aztán letesszük a voksunkat, és beállunk a meggyőzőbb zászló alá.

Varga László, Király Kata, Tolnai Ottó

“Csak nevettetni akartam!”- mondta Neil Simon a Pletykák kapcsán. Vigyázat, most is viccel a modern kori amerikai komédia 90 éves koronázatlan királya! (Nem is annyira koronázatlan, hiszen ő az egyetlen drámaíró, akiről még életében színházat neveztek el New York-ban.) A természetes köznyelvi beszédmodort megspékelő nyelvi sziporkákon túl – melyeket Szöllősy Judit dramaturgunk fényesített magyarra – finoman megrajzolt karakterekkel találkozunk. Nem hibátlan, hősies figurákkal, de együttérző, jóakaratú, lelkük mélyén tisztességes emberekkel, akiket valódi, komoly problémák foglalkoztatnak: barátság, szerelem, karrier, a házasság gondjai. Ismerőseink ők még akkor is, ha a környezet az amerikai milliomosok világa.

Barta Attila

Hol találkoznak ezek az emberek? Mi a játéktér és egyáltalán mitől “krimi”?

Ez egy igazi kriminális csapda! Egy rendhagyó parti, ahol sem a vendéglátókkal, de még a személyzettel sem találkozhatunk! Egy parti, ahol eldördül néhány lövés, és a rejtély megoldásában nem segítenek a bevonódó szereplők normális helyzetben jól működő kommunikációs technikái.
Dagad a botrány, ömlik vér…….. és a pletyka…, és a közönség szakad a nevetéstől!
— Legalábbis reményeink szerint.

Miért Ön rendezi most ezt a darabot? Milyen érzés most egy másik szemszögből dolgozni a Pótszék Társulatban?

Előző komédiánk, a „Helyet az ifjúságnak” c. darab színpadra állítása idején kapcsolódtam a társulathoz egy apró karakterszerep megformálásával. Mivel gyakran adódott lehetőségem a nézőtérről figyelni az épülő előadás folyamatát, több megoldási javaslatot is tettem az egyes helyzetek, karakterek megformálását illetően. Megvitattuk, elfogadtuk vagy elvetettük. Nálunk ez természetes munkamódszer. Nem megkérdőjelezhetetlen a rendezői akarat. Mindenki az erősségeivel tolja a szekeret, és mi igyekszünk mindenkinek teret adni ahhoz, hogy azt tegye, amiben a legjobb. Színjátszásban, rendezésben, szervezésben, díszletépítésben… stb . Mivel amatőrök vagyunk, mindent magunkból kell megteremtenünk. Nyitrai Brigitta társulatvezető kért fel a darab megrendezésére, és én örömmel vállaltam.

Tolnai Ottó rendezés közben

Ami megkönnyíti a rendezői munkámat, az a munkamegosztás. És az a szeretetteljes –a közös munkához való – rendületlen odaszánás, lelkesedés, amit társaimtól kapok. A díszletet Mezei Gábor Munkácsy-díjas belsőépítész segítsége alapján Gulyás László művészeti vezető készítette. A zenei rendezést Nyitrai Brigitta csinálja, mint minden darabban. Fontos volt számomra, hogy mind a díszlet, mind a zenei betétek összhangban álljanak az általam elképzelt világgal. Tökéletes munkatársakra találtam ebben is.

Milyen nehézségei vannak az amatőr létnek?

A nehézségek egyrészt az amatőr lét sajátosságából adódnak : idő-, hely-, pénzhiány, váratlan események…, de természetesen a feladat is komoly szakmai kihívás.

Andó István, Mogyoró Zsanett

Nehezebb ez a darab, mint a „Helyet az ifjúságnak” című komédia?

Igen. Árnyaltabb, finomabb humora van kifejezetten krimi elemekkel. Képessé kell tenni a játszókat, hogy kis térben, oldottan, jó ritmusban és feszes tempóban, egyéni karaktereket hozzanak úgy, hogy azt minél inkább a saját személyiségükhöz hajlítsák. Ezek a hősök tulajdonképpen tragikusak, hiszen elszenvedik egy váratlan szituáció kellemetlenségeit. Kényszerű döntéseket hoznak. Rossz döntéseket, ezért elbuknak, és mi ezen nevetünk. Őszintén kell játszani, de mégis „el kell emelni” a figurákat, hiszen nonszensz krimi-komédia az egész. Most is csak egy apró szerepet játszom, így módomban áll az egészet is látni, igazgatni.

Nyitrai Brigitta, Mogyoró Zsanett, Bunyik Tamás

Akik már nem kaptak jegyet a bemutatóra, hol és mikor nézhetik meg a darabot Kecskeméten?

Kecskeméten legközelebb 2017. december 9-én játsszuk a Kecskeméti Ifjúsági Otthon színpadán.

Izgatottan várjuk a bemutatót, és további sikereket kívánunk az egész társulatnak!

 

A fotókat készítette: Seres Ferenc

Hozzászólások