Magyarországon a mai modern lottó 1957. január 17-én született meg, amikor a pénzügyminiszter megbízta az Országos Takarékpénztárt a magyar lottó szervezésével.

Az első húzást 1957. március 7-én tartották. 90 szám közül a kihúzott 5 szám alapján a fogadók 2, 3, 4, illetve 5 találatért kapnak nyereményt. Az ötös találat fizet a legtöbbet. A befolyt összeg egy része a költségvetésé, a többi a nyereményalapba kerül. Az, hogy mennyit nyernek a szerencsések, függ a nyertes szelvények számától is.

Az első húsz évben tárgynyeremény-sorsolás is társult a nyerőszámok kihúzásához. Általában havi egy nyereménysorsolást tartottak. Így talált gazdára többek között 505 db öröklakás, 590 db gépkocsi, 224 darab családi ház és üdülő. 1991 óta ez megszűnt, és a meg nem nyert összeg egy darabig halmozódik, összeadódik – nagy örömére annak, aki végül ezt megnyeri. A hatos lottó is divatba jött, ott hat számot kell eltalálni 45 közül. Ti már találkoztatok olyan emberrel, aki megnyerte a főnyereményt? Lehet, de az biztosan ügyesen titkolja.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások