A néphagyomány szerint Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója. Ezután kezdték el a kukoricát törni és a Szent György napkor kihajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának napja. E napon gyakran vásár is volt, sőt mulatságokat, bálokat is rendeztek.

 

2015vasar1

 

A hagyományokhoz híven nálunk is így történt. Nagy volt a jövés-menés péntek délután Kecskeméten, a Ferenczy Ida Óvoda  Mátis Kálmán utcai Óvodájában is. Mihály napi vásárra készültek kicsik és nagyok. A vásári portékák készítése már szeptember elején elkezdődött. Óvó nénik, anyukák és óvodások készítettek nagyon ötletes vásári portékákat a gyerekek számára.

Miután minden, ami a vásárhoz kell, a helyére került, Gregus Magdi néni intézményvezető helyettes köszöntötte a gyerekeket és a felnőtteket. Majd az Őzike csoportos gyerekek kikiáltó versikéjükkel elindították a vásári forgatagot: 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

“Közhírré tétetik, hogy a Mihály napi vásár most elkezdődik.!”

 

A vásár közös tánccal indult.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A Mosolybirodalom zenésze nyenyerén szolgáltatta hozzá a muzsikát, mellyel nagyban hozzájárult a vásári hangulat megteremtéséhez. A gyerekek kíváncsian kérdezgették a hangszer megszólaltatóját, hiszen ők még ilyen zeneszerszámot soha sem láttak.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A kisfiúk és kislányok vásári hagyományhoz illő ruhába öltöztek. A kislányok kendőt kötöttek, a kisfiúk kalapot tettek a fejükre! Karjukon kis kosár volt, abba gyűlt a sok-sok vásárfia. A szülőknek köszönhető, hogy a gyerekek kipróbálhatták, hogyan is kell mustot készíteni. Darálhatták, préselhették a szőlőt, majd nagy örömükre meg is kóstolhatták a szőlő levét.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A gyerekek érdekes népi játékokkal ismerkedhettek meg és kézműveskedhettek is. Süni bábot készíthettek gesztenyéből és bőrből, melyet haza is vihettek.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Nagyon népszerű volt az arcfestés is. De a lovaskocsikázásnak örültek legjobban a gyerekek. Mire a nap lement, gazdára találtak a vásári portékák: a sült tök, a sütemények, a perecek, a karkötők, nyakláncok, fülbevalók, babaholmik, szalvéta gyűrűk, gyertyatartók, de a mustból sem maradt egy csepp sem.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

“Minden áru elfogyott, csak a jókedv nem kopott!” A sok mosolygós gyerekarc látványa jelezte számunkra, hogy meg kell őriznünk a Mihály napi vásár hagyományát óvodánkban is. Köszönjük szépen mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a vásár sikeréhez!

 

 

Almási Zsuzsanna óvónő, akvarellfestő

 

 

 

Hozzászólások