Szent Flórián a Tűzoltók Védőszentje. Alakjával a világon sok helyen találkozunk. A Flórián napi ünnepségen elismeréssel adózunk azon emberek előtt, akik elhivatottak, és saját életük kockáztatásával vállalják baleset, tűzvész és természeti csapások esetén, hogy a bajba jutott embertársaikon segítsenek. Köszönet érte!

.

sztflorian

Herczegné Ősz Erzsébet felvétele

.

Szent Flórián tiszteletére 2016. május 1-jén került megrendezésre a Flórián napi rendezvény ebben a formában, hiszen múlt évben volt először Megyei Tűzoltó Ünnepség Kecelen.

 

Kecel körforgalomnál kiállított kocsifecskenő

Kecel körforgalomnál kiállított kocsifecskendő Kép: Herczegné Ősz Erzsébet


.

A közgyűlés után a megjelentek a templomba vonultak. Burányi Roland plébános úr hét éve felajánlott egy misét a tűzoltókért, amely azóta hagyománnyá vált. A megemlékező szentmisét követően a Központi Katasztrófavédelmi Zenekar huszárok és tűzoltójárművek kíséretében és a felvonulók a Keceli Tűzoltóság épületéhez vonultak.

 

felvonulás

 

.
Itt Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, és Haszilló Ferenc Kecel város polgármestere köszöntötte a vendégeket, kiemelve az egész állomány áldozatos munkáját, a folyamatos veszélyhelyzetek elhárításában nyújtott segítségüket, majd a megyei igazgató megnyitotta a hagyományőrző tűzoltó versenyt.

 

.

katasztr

.

Az ünnepség keretében került sor a kitüntetések átadására is.

  • Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) Kiskereszt tűzoltó tagozat arany fokozat kitüntetésében részesült Gallai József, a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka
  • AZ ÖTOSZ Kiskereszt tűzoltó tagozat arany fokozat kitüntetésében részesült Nagy Sándor, a Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka
  • AZ ÖTOSZ Kiskereszt polgári tagozat ezüst fokozat kitüntetésében részesült Czeller Zoltán, a Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltóság elnöke
  • Az ÖTOSZ Érdemkereszt tűzoltó tagozat ezüst fokozat kitüntetésében részesült Holler Róbert, a Keceli Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnok-helyettese
  • Az ÖTOSZ Érdemkereszt tűzoltó tagozat bronz fokozat kitüntetésében részesült Maszlik Gábor, a Keceli Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltója, Dobár László, a Keceli Önkormányzati Tűzoltóság szolgálatparancsnoka

A Magyar Tűzoltó Szövetség szolgálati érmeket adományozott:
50 éves szolgálati érmet Travnik Jánosnak
40 éves szolgálati érmet Widner Antalnak
30 éves szolgálati érmet Maszlik Gábornak
30 éves szolgálati érmet Dobár Lászlónak
30 éves szolgálati érmet Fejes Jánosnak

Az ünnepség végén a jelenlévők megkoszorúzták a Keceli Tűzoltóság épülete előtt álló Szent Flórián szobrot, majd színes szabadtéri programokkal folytatódott az ünnepi esemény, ahol a Központi Katasztrófavédelmi Zenekar, a Bogárzó citerazenekar, az óvodások műsora, Kiss Mihály kántor, valamint a musicalstúdió színvonalas előadását hallhatták és láthatták az érdeklődők.

.
Szent Flórián ünnepe Kecskeméten megemlékezéssel zárult.
A Megyei Igazgatóság május 3-án kedden, a Hirös Agóra Színháztermében, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Szabó József emlékére íródott emléklapot adott át Travnyik János úrnak, a Keceli Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának.

Holler Róbert, a Keceli Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnok-helyettese parancsnoki dicséretben részesült, valamint Haszilló Ferenc úr, Kecel város polgármestere tárgyi ajándékkal köszönte meg munkáját Haszilló Lászlónak, Kecel Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának.

Szent Flórián napja: egy nap, egy év a múltból, a Keceli Tűzoltóság 146 évvel ezelőtti megalapításának napja, a jövő tisztelete, amikor tiszteletünket fejezzük ki a tűzoltók, az édesanyák és a kétkezi munkából élő emberek iránt!

.
A rendezvényről további képek  itt tekinthetők meg.

Herczegné Ősz Erzsébet

 

 

Szerk.: F. I.

 

.

Hozzászólások