Ujvári Ferencet, a kecskeméti Irodalmi Kávéház vezetőjét, szervezőjét kérdeztem a hangulatos századik találkozó után, milyen út vezetett idáig. Mikor alakultak, és milyen élmények kísérték a verskedvelők találkozóit?

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre tagozataként jöttünk létre, és működünk a mai napig. A tagság igénye volt, hogy legyen olyan program, ahol több vers hangzik el a különböző megemlékezések helyett. Ennek vezetését én vállaltam. 2011. február 23-án volt az első összejövetel – ez 8 és fél éve volt. Azóta minden hónapban összejövünk, így jutottunk el a 100. alkalomig. 

Hol találkoztok rendszeresen?

Azért lett a nevünk Irodalmi Kávéház, mert irodalommal, versekkel foglalkozunk, és egy kávéházban jövünk össze. A kecskeméti Otthon Mozi Kávézójában kaptunk helyet, amely nagyon hangulatos. Havonta egyszer találkozunk, ez egy vasárnap délután, amikor a legtöbben ráérnek. 

Hogyan választod, választjátok ki egy-egy alkalom témáját és a hozzá kapcsolódó verseket?

Legtöbbször az én javaslatomat elfogadva közmegegyezéssel választunk témát már jó előre, és megnézzük, hogy a különböző korokban a magyar költők hogyan verselték ezt meg. Így körülbelül 30 verssel körüljárjuk a témát egy-egy alkalommal. Bárki mondhat verset, olyat, amely a témához illik, de nem mindenki szokott. 

Hányan szoktak járni ezekre az összejövetelekre?

A létszám 10-20 fő közötti. Van egy aktív magja, törzstársasága, és vannak olyanok is, akik csak néha tudnak eljönni. Ez a 100. alkalom különleges volt. Sokan voltunk, talán ötvenen is. Erre meghívást kaptak a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjai, akik Izsákról, Kiskunhalasról és más településről is velünk ünnepeltek. 

A tagok közül jónéhányan maguk is írnak verseket. Van lehetőség arra is, hogy ezeket bemutassák a többieknek?

Arra is van lehetőség, hogy a jelenlévők elmondhassák az utóbbi hetekben készült verseiket. De külön megemlékeztünk egy-egy kötet megjelenéséről, valakinek kerek évéről, életkoráról, például Kovács István József, a Kör elnöke januárban volt 75 éves. Ekkor az ő munkásságát méltattuk. Legközelebb a 95 éves Antalfy Istvánt köszöntjük akkor is, ha egészségi állapota miatt nem tud eljönni.

Kovács István József, a Baráti Kör elnöke

Az elmúlt 8 és fél év alatt hány vers hangzott el vajon az Irodalmi Kávéházban?

Eddig körülbelül 3000 vers hangzott el mintegy 60 témakörben. Hogy mennyi ez a 3000 vers? Lássuk csak: Petőfi Sándor összes verse 800 körül van, József Attiláé 500, Ady Endréé 1100, Babits Mihályé 330. Ez együtt nincs 3000!! Nekem mind a 100 alkalom témaköre megvan azokkal a versekkel, amit én vittem. Ezek nem mindegyike hangzott el, nem került rá sor. Eleinte küldtem a résztvevőknek a témához igazodó verslistát, de később már önállóan kerestek odaillő verseket. Egy program időtartama két óra hossza, utána még jóízű beszélgetés is követi. 

Ujvári Ferenc költő, versmondó, az Irodalmi Kávéház vezetője

Kedves Feri! Te már évek óta Budapesten élsz, elköltöztél Kecskemétről. Nagyon hálás lehet ez a közösség, hogy minden hónapban eljössz, és levezeted ezt a programot. 

Valóban, 55 alkalommal már Budapestről mentem le Kecskemétre a rendezvényre. Szívesen teszem ezt, mert én magam is élvezem. Nagyon szeretem a verseket, sokat mondok magam is verset a Krúdy Kör rendezvényein. Annak is örülök, hogy vannak olyanok, akiknek a versmondásán meglátszik az itt szerzett tapasztalat, a versmondás színvonalának emelkedése, a kiállás bátorsága. Tehát van értelme a találkozásainknak, és nem érzem áldozatnak a Kecskemétre való utazást. 

A zenészek ez alkalommal Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes és Szecsődi György gitáros-énekes

Ezeken a találkozókon a verseken kívül zene és ének is felcsendül. Kik játszanak?

A versek mellett mindig élőzene is színesíti a programot. Sok barátunk van, aki szívesen eljön zenélni. Segítőtársam, Halasi Éva gyakran gitározik és énekel, olykor másodmagával, amikor a Rózsahölgy duó lép fel. Szecsődi Gyuri barátunk is többször jókedvre derített már gitárjátékával és énekével, de nehéz lenne felsorolni mindenkit, akik eddig szebbé tették zenéjükkel az összejöveteleinket. Most, a 100. alkalommal Pánti Anna operaénekes tisztelt meg bennünket azzal, hogy operaáriákat szólaltatott meg csodás hangján. 

Ajándékot is kaptak a megjelentek a 100. rendezvényen.

Igen, a Baráti Kör elnöke, Kovács István József és titkára, Nagy L. Éva 100 darab ajándékkönyvet osztott szét a vendégek között. Így senki sem ment haza üres kézzel – és üres szívvel sem. 

Hogyan tovább? Folytatjátok az Irodalmi Kávéház találkozásait, versmondásait? 

Hogy mi lesz ezután? Csináljuk tovább. A 125. alkalom már csak 2 év múlva lesz. Közben szívesen látunk és várunk körünkben új érdeklődőket, verskedvelőket.

 

Ujvári Ferenc

Fotók részben: Lajosné Török Zsuzsa

 

Hozzászólások