Hála a fogászati szakma kiválóságainak és az innovatív fejlesztési ötleteknek, ma már a teljes fogatlansággal járó protézisviselés nem az éjszakai pohárban áztatott műfogsorok és a napi többszöri ragasztgatás gondjáról szól, hanem arról, hogy hogyan lehet szinte 100%-ban visszaadni a teljes fogatlanságban szenvedők eredeti rágóképességét, a fogsor stabilitását. Erre a kérdésre adunk választ cikksorozatunkban.

Csak minden 5. magyarnak van meg az összes foga. Az Európai Uniós átlag 41%!

4600 magyart bevonó kutatás szerint a 45 év feletti lakosság 64%-a nem rendelkezik egy természetes foggal sem. A teljesen fogatlanok 38.7%-a 75 év feletti. Az utóbbi 30 év adatait vizsgálva viszont az derül ki, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a teljes fogvesztés tekintetében a 35-44 év közötti korosztály szenvedte el, ez alatt az idő alatt hatszorozódott a számuk. (Forrás)

A 65 éven felüliek fogatlanságának az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint 25% alatt kellene lennie, míg ez Magyarországon 50% feletti. A megállapítás szerint a lakosság általában nem fordított elegendő figyelmet a fogápolásra, szájhigiénére, az ellátás korábbi teljes ingyenessége torz értékrendet hozott létre, nem vált értékké a fogazat megőrzése.

A fentiek alapján is látszik, hogy a magyar lakosság óriási mértékben érintett a teljes fogatlanság megoldásában. Az elveszített fogak műfogsorral történő pótlása csupán az érem egyik oldala. A másik megoldandó feladat, hogy a műfogsor megfelelő stabilitását biztosítani kell. Erre a fogsorragasztók jelenthetnek egyfajta alternatívát, de aki stabil, hosszan tartó megoldást szeretne, azok számára elérhetővé váltak már a különféle fogsorrögzítési technikák is.

Mielőtt ezeket az eljárásokat részletesen bemutatnánk, vizsgáljuk meg, hogy milyen következményekkel kell számolnunk fogazatunk elvesztésekor. Ha már most kíváncsi a Protézisrögzítési eljárás részleteire, akkor KATTINTSON erre a linkre!

A fogatlanság nagyon súlyos elváltozásokat okozhat a szájban!

A modern kori konyhatechnikák lehetővé tették, hogy akár a teljes fogatlanságban szenvedő emberek is tudjanak komfortosan táplálkozni. Viszont az étel megőrlésében, felaprításában óriási szerep jut a fogazatnak és annak, hogy ez a fogazat mennyire stabil. Ha valaki teljes fogatlanságban szenved, és nem pótoltatja, akkor ennek következményei lesznek. A nyelv tevékenysége fokozódik és izomzata megerősödik, a rágóizmok aktivitása viszont gyengül, így a falatképzés minősége jelentősen romlik a szájban.

Fogsorproblémák és elhízás. Van összefüggés?

A műfogsor tulajdonosai sokszor előnyben részesítik a könnyen rágható és aprítható ételeket, melyek elsősorban szénhidrátban és zsírokban gazdagok. Ez különösen azokra jellemző, akik nem rögzíttették valamilyen eljárással a fogsorukat a szájban, és az könnyen kibillen a helyéről a rágás folyamán. Jellemző az ételek túlfőzése is, mely rontja az étel minőségét. A nem megfelelő összetételű táplálék elhízáshoz, vitamin és ásványianyag-hiányos állapotokhoz vezethet.

Beszéd közben kiesik a fogsor, mit tegyek?

A műfogsort viselőknek számolniuk kell azzal, hogy a fogsor a legváratlanabb helyzetekben eshet ki a szájukból még a fogsorrögzítő ragasztók ellenére is. Nem beszélve a napi többszöri ragasztásról. Azoknál, akik aktív társasági életet élnek, felmerült az igény a megfelelően stabilizált műfogsor iránt. Ennek köszönhetően fejlesztették ki a különféle fogászati műfogsor-stabilizálási módszereket. Ugyanakkor sajnos nem minden társadalmi réteg igényli vagy ismeri a végleges megoldásokat a mozgó műfogsor problémájának megoldására.

A stabilizálatlan műfogsor ront a beszédemen?

A nem megfelelően stabilizált műfogsornak hatása van a hangképzésre is. A stabilizálás nélküli műfogsor hatására a természetes beszédsebesség csökken, hiszen kialakul a fogsor esetleges kiesésének vagy megbillenésének tudata, mely bizonytalanná teszi a beszédet.

A fogatlanság az öregedés jele?

A fogatlanság következtében az arc beesetté, ráncossá válik. Ehhez hozzájönnek még az időskori elváltozások. Megfelelő fogpótlással és annak megfelelő rögzítésével ezek a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.
Gyakran tapasztalható, hogy a műfogsorproblémákban szenvedők beilleszkedési nehézségekkel is küzdenek. A műfogsor viselését sokan az öregség jelének tekintik, és úgy gondolják, hogy mindenki észre fogja venni, hogy protézist visel. Ezt sokan szégyenként élik meg. Ma már olyan kiváló minőségű fogsorok készülnek, és olyan stabilizálási eljárások vannak, melyek alkalmazásával teljes életet élhet annak használója anélkül, hogy a környezet észrevenné, hogy műfogsort visel. Ha már most kíváncsi a Fixfogsor Protézisrögzítési eljárás részleteire akkor, KATTINTSON erre a linkre! 

Nagy Szabó Györgyné boldog műfogsorviselő története

„Korábban nagyon sokat szenvedtem, most már mindenfélét tudok eszegetni, és nem mozdul el a műfogsorom…”„Teljes fogsorom volt és az alsó fogsor állandóan mozgott. Hiába ragasztottam be, az azonnal mozgásba jött. Nem is kellett enni, már a beszédtől mozgott. Az étel aláment és enni alig tudtam. Nagyon sokat szenvedtem.”
„Azt mondták, milyen drága, pedig…”
„A legfőbb probléma az volt, hogy mennyibe kerül. Mindenünnen azt hallottam, hogy ez az implantátum beültetés milliókba kerül. Erre én nem tudtam volna áldozni, mert nincs miből. Amikor megtudtam, hogy tulajdonképpen mennyibe kerül ez az egész kezelés, akkor ezt tudtam vállalni. Ez egy vállalható összeg.”
„Már ez az idő is megérte…”
„Tiszta szívemből merem ajánlani mindenkinek az implantátum beültetést, mert teljesen fájdalommentes. Az unokám mondta még régebben, hogy „nagyi, te mindig jajgatsz és kutya bajod. „ Most pedig azt mondta, hogy „nagyi, 2024-ben lesz az Olimpia, hát azt neked meg kell érni, te akkor 100 éves leszel.” Ha a korom miatt már több nem lenne nekem hátra, akkor is azt mondanám, hogy megérte ez az idő, amióta viselem ezt a rögzített fogsort. Jól tudok enni, a kedvenc pirítósomat ropogtatni, diót is tudok ropogtatni és mindenfélét eszegetni.”

A Nagy Szabó Györgynével készült teljes riport itt megtekinthető.

Önnek is lehet 100%-ban stabil műfogsora! Nem hiszi? Higgyen a közel 4000 elégedett magyar páciensnek és a 3 rangos elismerésnek, amit ez a Protézisrögzítési eljárás már kiérdemelt!

Mi a Fixfogsor® Protézisrögzítés eljárás lényege, mellyel Nagy Szabó Györgyné élete is gyökeresen megváltozott?

A hagyományos, nem rögzített kivehető műfogsor gyakran el tud mozdulni a helyéről. Ez a probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, mivel nem áll rendelkezésre olyan tapadási felület, mint a felső fogsornál a szájpadlás területe. Ezért nem lehet vákuummal a helyén tartani az alsó fogsort, így ragasztani kell a megfelelő stabilitás eléréséhez. A rögzítőkrém használata csak ideiglenes megoldás, és ha enged a ragasztó, akkor bizony rendkívül kellemetlen helyzetekbe sodorhatja a protézis használóját.

A protézisrögzítés lényege a kifejezetten teljes kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett implantátumok, amelyeket normál helyi érzéstelenítés mellett helyeznek az ínyen keresztül az állcsontba. Az apró implantátumok íny fölé kiemelkedő gömbfejű végére pattintható rá a műfogsor, amelybe beépítenek egy speciális gumigyűrűs patentházat. Ez a rendszer biztosítja a műfogsor stabilitását. Stabilizálható csak az alsó-, csak a felső- vagy akár mindkét fogsor is. A műfogsort csupán tisztításhoz kell kivenni, a fogsor éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabil és kényelmes lesz. Magabiztosságot kölcsönöz az étkezés, a beszéd során, és ehhez műfogsorragasztókra sincs többé szükség.

Az alkalmazott eljárás olyannyira népszerű és eredményes, hogy a közelmúltban 3 rangos elismerést is kapott. Az eljárás elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat; a Magyar Tudományos Akadémia nevével fémjelzett Dél-Alföldi Innovációs Díj II. helyezését és immár a MagyarBrands nagydíjat is.

      

 

A Fixfogsor® Protézisrögzítési eljárásról további részleteket tudhat meg ITT

 

 

Hozzászólások