Számos magyar szerző a Bookline októberi sikerlistáján – Októberben több mint 20 magyar szerző könyvére volt kíváncsi az olvasóközönség. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve pedig több mint 1000 napja szerepel a Bookline havonta megújuló sikerlistáján. A múlt hónapban Bödőcs Tibor, a @nemakarokbeleszólni-lányok, valamint Náray Tamás könyvei iránt érdeklődtek a legtöbben.

A Bookline októberi sikerlistája első helyét Bödőcs Tibor harmadik, Mulat a manézs című könyve szerezte meg, amely a mai magyar politikai viszonyok könyörtelen szatírája. Fülszövege szerint a Karinthy-gyűrűs humorista kötete a „cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza. Szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.”

A lista második helyét a Nem akarok beleszólni – Innen szép nyerni című kiadvány szerezte meg, amelynek szerzői Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi, a népszerű @nemakarokbeleszolni Instagram-oldal alapítói. Könyvük három különböző helyzetben élő nővér történetét mutatja be, akiknek olykor együtt, olykor pedig külön kell megküzdeniük az élet kihívásival.

A Bookline októberi sikerlistájának harmadik helyén ezúttal Náray Tamás Volt egyszer egy varrodám című könyve szerepel. Az Utolsó reggel Párizsban folytatása egy „valóságos regény”, melyben Náray Tamás saját emlékeiből kiindulva azt a kérdést járja körül, hogy vajon „meddig érdemes kompromisszumok nélkül harcolni önmagunkért”.

A Bookline októberi sikerlistája:

Októberben sokan vettek kezükbe olyan romantikus történeteket, amelyek egy másik korban vagy országban játszódnak. Ilyen Karády Anna A füredi földesúr című könyve, amely a nagy sikerű A füredi lány folytatásaként bepillantást enged a XVIII. századi nemesek kiváltságos világába, ahol szemünk előtt elevenedik meg egy földesúr élete és egy nem hétköznapi szerelem.

Karády Anna regényével szemben Anne L. Green nem az időben utaztatja az olvasókat, hanem térben, mégpedig Olaszországba. A Toszkán örökös egy humoros és érzéki regény, amelynek középpontjában egy lebilincselő szerelem, egy családi titok, valamint a csodálatos olasz vidék áll.

Hasonlóan izgalmas történetet tár az olvasók elé E. L. James Szabadság című regénye. A könyvnek köszönhetően a romantikus történetek kedvelői újra visszatérhetnek a szerző izgalmas világába, és megtudhatják a választ a történet középpontjában álló kérdésre, hogy vajon Christian képes lesz-e elnyerni a szabadságot.

Sokan érdeklődtek az önismereti kérdésekkel foglalkozó írások iránt is. Közülük a legelőkelőbb helyet Füredi Júlia szerezte meg, aki Elég! című művében a kiégéssel, annak felismerésével és megoldásával foglalkozik.

Egy sokak számára nehezen feldolgozható témát mutat be Tisza Kata Egyedül című esszéregénye is, mégpedig az öregedést. A történet során egy öregedő kutatónőt ismerhetünk meg, aki miután elvesztette szerelmét, a tudomány erejéhez nyúl, hogy értelmet találjon egyedüllétében, és megtalálja az utat a „szerethető öregedés” felé.

Továbbra is nagy népszerűségnek örvend Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című műve, amely több mint 1000 napja szerepel a Bookline havonta megújuló sikerlistáján. Az Örökölt sors egy hiánypótló és izgalmas témát dolgoz fel: hogyan hat ránk elődeink élete, hogy befolyásolja tetteinket felmenőink múltja.

a bookline oktoberi sikerlistaja

Karácsony, tél, hó – a Bookline októberi sikerlistája szerint a gyerekek gondolatai már októberben az év utolsó hónapja körül járnak.

A lista negyedik helyén J. K. Rowling Karácsonyi malac című könyve áll, egy szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok.

A Harry Potter-sorozat szerzőjének könyve mellett sokan érdeklődtek Beatrix Potter Nyúl Péter adventi kalendáriuma című meséje, valamint Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című írása iránt is. Míg az előbbi könyv – Szabó T. Anna fordításában – alkalmat ad arra, hogy a család meseolvasással és kézműveskedéssel töltse az adventi várakozást, addig Alex T. Smith karácsonyi utazásra hívja az olvasóit, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre.

A Szívünk rajta program novemberi kiemelt könyve:

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, mely a szülőknek kíván segíteni a választásban. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi könyvújdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Novemberben a választás Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című könyvére esett, amit a program egyik zsűritagja, M. Kácsor Zoltán író így mutatott be: „Minden olvasó arra vágyik, hogy egy történet nyakon fogja, és berántsa a könyv világába. Ezzel az egyszerűnek tűnő, mégis ritka képességgel rendelkezik a Putifár tanár úr visszavág, mely könnyed és végtelenül szellemes szövegével az elsőtől az utolsó betűjéig nevettet, szórakoztat, és nem utolsó sorban meghat.”

Szívünk rajta 2021. november – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Mourlevat Jean-Claude: Putifár tanár úr visszavág (7-10 éveseknek)
Mauri Kunnas: Bolondos képes szótár (6-10 éveseknek)
Giuseppe Mazza, Cairanti Anna: Együtt megoldjuk – Családi játékkönyv (6-10 éveseknek)
Várszegi Adél: A nagy félreértés – Gibbon és Makákó 3. (3-6 éveseknek)
Edith Nesbit: A sárkányok könyve (6-10 éveseknek)
Eliseo Garcia: Az evolúció – A földi élet kialakulása (7-10 évesek)

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista:

1. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
2. Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter, Tapasztó Orsi: Nem akarok beleszólni
3. Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám
4. J. K. Rowling: A karácsonyi malac
5. Karády Anna: A füredi földesúr
6. Müller Péter: Anyám titkos könyve
7. Beatrix Potter: Nyúl Péter adventi kalendáriuma
8. Füredi Júlia: ELÉG!
9. Lucinda Riley: A hetedik nővér története
10. Anne L. Green: Toszkán örökös
11. Dezső András: Fedősztori
12. Borsa Brown: Az Arab öröksége
13. Sarah Pearse: A szanatórium
14. Bartos Erika: Mesék a Pöttyös házból
15. Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok
16. Tisza Kata: Egyedül
17. Edith Eva Eger: A döntés
18. Kovács Ákos: Ezt nem lehet megúszni
19. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
20. Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya
21. Maggie O’Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak
22: Frank Herbert: Dűne
23. Vujity Tvrtko: Aloha – Túl minden határon
24. Jennifer Teege, Nikola Sellmair: Nagyapám engem agyonlőtt volna
25. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
26. Edith Eva Eger: Az ajándék
27. Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év
28. Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
29. E L James: Szabadság
30. Sally Rooney: Hová lettél, szép világ
31. Szabó Győző: Toxikoma
32. Steve Berry: A Kaiser hálója
33. Vágyi Petra: Sémáink fogságában
34. Bolya Zoltán: Ököljog!
35. Janina Görrissen, Liane Schneider: Bori és a Mikulás – Barátnőm, Bori 48.
36. David Baldacci: Napvilág
37. Füst Milán: A feleségem története
38. Yrsa Sigurdardóttir: A baba
39. Anne Jacobs: Holdfény a szavanna felett
40. Bíró Szabolcs: Anjouk VII. – A birodalom ura
41. José Rodrigues dos Santos: Az auschwitzi mágus
42. Pataki Ági: Nyitottan a világra
43. Joanna Faber, Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek
44. Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok
45. Frank Herbert: A Dűne messiása
46. Rachel Williams: Láss csodát!
47. J. R. Ward: A megmentő
48. Laila Shukri: Szökés az arab bordélyból
49. Jo Nesbo: A féltékenység-szakértő és más történetek
50. Szűcs Péter: Dharma

Bookline e-könyv Top 10 lista:

1. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
2. Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám
3. Bányainé Nagy Judit: Nem akarok beleszólni
4. Lucinda Riley: A hetedik nővér története
5. Jo Nesbø: A féltékenység-szakértő és más történetek
6. Paula Hawkins: Lassan izzó tűz
7. Sally Rooney: Hová lettél, szép világ
8. Yrsa Sigurðardóttir: A baba
9. Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év
10. Szabó Győző: Toxikoma

Bookline 
Szívünk rajta

 

Kapcsolódó cikkünk:

Újdonságok a Bookline sikerlistáján

 

Hozzászólások