A súlyemelő felszereléseknek két nélkülözhetetlen eszköze van: az öv és a cipő. Röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni róluk.

Súlyemelő öv

A súlyemelő öv a súlyemelők és az erőemelők eszköze. Olimpiai versenyzők körében terjedt el először, és napjainkra amatőr sportolók is használják. A súlyemelő övnek a hát alsó szakaszára nehezedő nyomás csökkentésében és a túlzott hátrahajlás megakadályozásában van fontos szerepe. A hát alsó szakaszára például akkor nehezedik nyomás, amikor a súlyemelő nagy súly emelésekor kiegyenesedik, azaz amikor maximális terhelésnek teszi ki magát. A súlyemelő öv pedig alapvetően összenyomja a hasüreget, aminek következtében nő a hasüregi nyomás, ami megtámogatja az alsó háti szakasz csigolyáit, és segíti a gerincmerevítő izmok munkáját.

A túlzott hátrahajlás pedig a fej fölötti munka közben fellépő túlzott hátrahajlást jelenti. Az öv korlátozza a hát mozgását, hátrahajlását, a csavarodást és az oldalra dőlést azáltal, hogy az alsó háti szakasznak stabil és masszív támaszt nyújt. Minimálisan segít a sportolónak helyesen tartani a hátát, azonban nem helyettesíti a megfelelő technikai tudást.

A súlyemelő eszközök közül az öv használata ezen két mozdulat gyakorlásához alkalmas, és itt is csak a maximális terhelés esetén. Kisebb terheléskor, más típusú súlyemeléskor viselete nem ajánlott. Egyrészt, mert a hasüreget nyomja, így gyors és nagymértékű vérnyomásemelkedést okoz, másrészt gátolhatja a törzsizmok fejlődését. Ezekből kifolyólag nem érdemes sokáig/gyakran használni. Kezdő sportolóknak pedig teljesen szükségtelen a súlyemelő öv használata, mert nem emelnek még nehéz súlyokat, és a helyes technikát sem ismerik még. Azon sportoló, aki még nem használt súlyemelő övet, mindenképpen kérjen szakértői segítséget a helyes felhelyezési mód elsajátításához. Nagyon szorosan kell felcsatolni, szigorúan csak addig, ameddig szükséges. Szintén szakértő fogja megmutatni a súlyemelő öv megfelelő helyét.

Súlyemelő cipő

A súlyemelő cipő a nagy súlyok emelése közben, főként a guggolásnál nyújt kényelmes, stabil alátámasztást a testnek. Strapabírását a fából, rétegelt anyagból készült, csúszásmentes, emelt sarok rész biztosítja. Tépőzáras és fűzős kivitelben is kapható, például a SamanSport webáruházban. A súlyemelő cipő utcai viselésre, futáshoz alkalmatlan.