Sterné Barzsó Irén felnőtt korában kezdett el festeni, és komoly tanulás árán ér el jó eredményeket. Kedves Irén, kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

 

ster iren8

 

Sterné Barzsó Irén vagyok. Egy Fejér megyei kis faluban, Igar községben születtem. Itt töltöttem boldog gyermekéveim egy részét. 7 éves voltam, amikor a szüleimmel elköltöztem. Általános iskolai tanulmányaimat Felsőcikolán és Pusztaszabolcson végeztem. Iskolai könyvtáros voltam, nagyon sokat olvastam, ma is az egyik kedvenc időtöltésem. Egy néptánc csoportban táncoltam, versmondó és rajz versenyeken vettem részt. Mindent, ami művészet,már akkor közel éreztem magamhoz. Sajnos, nem volt lehetőségem ilyen irányban tanulni. Pusztaszabolcson érettségiztem közgazdasági szakközépiskolában, majd később mérlegképes könyvelői képesítést szereztem. Férjhez mentem, jelenleg is Pusztaszabolcson élek. Két felnőtt gyermekem van, egy fiam és egy lányom, és három gyönyörűséges kislányunokám! Ők ragyogják be a napjaimat.

 

ster iren1

Napraforgós csendélet almával

Hány éves voltál, amikor ráéreztél, hogy te jobban tudsz rajzolni, festeni, mint egy átlagos gyermek?

Akkor nem gondoltam azt, hogy jobban rajzolok, festek a többieknél, a lehetőség csak annyi volt, hogy részt vettem versenyeken.

Mi a foglalkozásod? Mivel töltöd napjaidat?

Végzettségem mérlegképes könyvelő. Amíg aktív dolgozó voltam, pénzügyekkel és könyveléssel foglalkoztam, közel 30 évig. Ma már csak a festészettel. Ha van kiállításom, annak a szervezése leköt, a legtöbb időmet ezzel töltöm. Egy nemzetközi művészportálon zsűritag vagyok, egy másikon pedig adminisztrátor, ahol a festmények értékelése a feladatom. Minden érdekel, ami kreativitást igényel! ( Dekopázs tecnika, üvegfestészet stb.) Sokat vagyok az unokáimmal, tanítgatom őket a festészet szépségeire. Kevés megmaradt szabadidőmben olvasok.

 

ster iren2

Színes folyópart

Mióta festesz intenzíven?

Mindig úgy éreztem, festenem kell, bennem volt a tudásszomj a festészet iránt. Nagy örömömre eljött a megfelelő alkalom, hogy álmom valóra váljon, amikor Nógrádi Katalin festő- és grafikusművész meghirdette a festőkurzusát. Először a szomszéd városban kezdtük, majd később Pusztaszabolcson tanultunk olajfestészetet Bob Ross technikával. Három évig tanultam a művésznőnél, tőle tanultam mindent, amit a festészetről tudok.
Mi a kedvenc témád? Milyen technikát alkalmazol a legszívesebben?
Kedvenc témám a tájkép és a csendélet, de próbálkoztam már portréfestéssel is. Saját fotózás és elképzelés alapján festek, de előfordul, hogy a kettőt ötvözöm. Alkalmazok a rajhoz pasztellt, szenet, a festészethez akvarellt és olajfestéket.

 

ster iren3

A nap lemenőben

Kik a példaképeid?

Nem tudok egyetlen példaképet említeni, nekem van több is! Iván Ivanovics Siskin orosz tájképfestő, Munkácsy Mihály és Egry József.

Milyen érzés, ha elkészül egy alkotásod?

Elég lassan készül el egy festményem, mivel sok esetben nem is az kerül a vászonra, amit elterveztem. Előfordult, hogy fotóról kezdtem festeni, de teljesen más lett belőle, mint az eredeti. Lelki állapotomtól is függ, hogy mikor mi kerül a vászonra. Boldogság azt látni, hogy amit lépésről lépésre viszek a vászonra, egyszer csak egy egésszé áll össze, és azt látom, amit elképzeltem. Mindig fájó szívvel válok meg egy-egy festményemtől!

 

ster iren4

Májusi csendélet

Hol láthatjuk a munkáidat? Milyen művészeti csoportnak vagy a tagja?

Nógrádi Katalinnak köszönhetően kerültem a Cserhát Művész Társaság tagjai közé 2013-ban. Alkotásaim láthatóak az Interneten, a saját művészoldalamon. Nemzetközi művészportálokon is közzé teszem az alkotásaimat, ahol szép eredményeket érek el velük.

Hány kiállításod volt eddig? Milyen kritikákat, elismeréseket kaptak a munkáid?

Volt már több kiállításom is. Első alkalommal csoportos kiállításon vettem részt Pusztaszabolcson. Egyéni kiállításaim Zichyújfaluban, Agárdon, Székesfehérváron, Mezőszilason, Velencén voltak! Lakóhelyemen, a Pusztaszabolcsi Művelődési Házban állandó kiállításom van 25 db festményből, amit időnként új alkotásokra cserélek. Meghívást kaptam ismét Mezőszilasra, ahol áprilisban Németh László író emléknapi ünnepségek keretében mutathatom be új alkotásaimat. Igen, kaptam már kritikát, de úgy gondolom, néha a kritikából is lehet tanulni. Elismeréseket a Cserhát Művész Társasághoz benyújtott pályázataimra kaptam.

 

ster iren5

Egy ködös reggel

Nyertél-e már pályázaton?

A Cserhát Művész Társaság meghirdetett pályázatára adtam be alkotásaimból! Itt kaptam 2013-ban Art Arany Díjat, 2014-ben művészeti munkásságom elismeréséül Aranydiplomás festőművész címet és 2015-ben Aranykéz díjat kaptam!

Milyen álmaid, vágyaid vannak, amelyeket szeretnél, ha valóra válnának?

A festészettel kapcsolatos vágyam a tudásom továbbfejlesztése, még több és szebb alkotás létrehozása oly módon, hogy minél valósághűbben adjam vissza a természet szépségét a nézőnek.

 

ster iren6

Ősz a folyónál

Nagyon szépen köszönöm az interjút. Kívánok számodra sok kellemes, ihletett pillanatot.

Én is köszönöm szépen az interjút, a lehetőséget a bemutatkozásra. Minden jót kívánok a Magazin összes dolgozójának!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások