A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, a Montázsmagazin és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely amatőr versíró pályázatot hirdetett Kecskeméten és környékén élők számára. A pályázat keretében beküldésre kerülő versben a következő 6 szónak szerepelnie kellett: csend, elültetem, illat, muzsikálnak, remény, szeretnék. A családi kategóriában 3. helyezett lett Németh Levente és családja Ha én szellő lehetnék című versével. Jutalmul most velük készül interjú.

nemeth levente

Köszöntelek, Levente! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hol élsz, hová jársz iskolába?

Üdvözlöm az olvasókat. Németh Levente vagyok, Kecskeméten születtem 2008. november 25-én. Itt élek a családommal. A Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolába járok. Szeptembertől kezdem a 6.osztályt.

Kivel együtt íródott a versed? Kitől hallottál a pályázatról? Mi vett rá arra, hogy benevezz? Hogyan zajlott a versírás?

Édesanyámmal ültünk neki a pályázati felhívásban megadott hat szó versbe foglalásának. A pályázatról az osztályfőnökömtől értesültem az online oktatás során. Ő is ösztönzött, hogy próbáljam ki magam ezen a téren. Kiskorom óta szeretem a verseket olvasni, hallgatni, tanulni. Most a másik oldalról kellett nekifogni, amitől tartottam is. De az amatőr szintű, családi lehetőség felhívás megnyugtató volt. Így hát nekivágtunk a rímelésnek. Egy hétvége alatt készült el a vers. Kiültünk a nagy diófánk alá, és elkezdtük a megadott szavakat mondatokba helyezni. Közben nagyon jól szórakoztunk.

A versed nagyon hangulatos. Egy nyugodt életképet mutatsz be benne. Biztosan érdeklődsz a természet iránt.

Igen, szeretem a természetet. Szerencsére kertvárosi részen lakunk, és van két kutyánk meg egy házi sünink is. Így sok időt tölthetek a természetben. Ha tehetjük, kirándulunk, túrázunk.

nemeth levente

Hogyan született meg ez a vers? Édesanyád számára milyen élmény volt az együtt verselés? Élveztétek?

Elkezdeni volt nehéz, melyik szót hová helyezzük. Amikor kialakult az első versszak, már tudtuk, hogy a természetről fog szólni a versünk! Egyre jobban belelendültünk, cserélgettük a szavakat. A végleges formátumot az osztályfőnököm nézte át, és segített rendbe tenni a nyelvhelyességet.

Anya is nagyon szereti a verseket. Nagyon jól éreztük magunkat közben, sokat nevettünk. Próbáltuk összerakni a mondatokat, de amikor kifogytunk a rímekből, és sehogy sem akart jönni a megfelelő ötlet, szünetet tartottunk egy tábla csoki kíséretében.

Az iskolában melyik a kedvenc tantárgyad? A szabadidődben mit szeretsz csinálni?

Kedvenc tantárgyam a természetismeret, nagyon várom hetediktől a földrajzot. De persze egyik tantárgyra sem mondanám, hogy nem szeretem. Nagy álmom eljutni Izlandra megnézni az északi fényeket. Szabadidőmben akrobatikus rock and rollozok egyesületi szinten. Tökéletes sport és tánc is egyben.

nemeth levente

Hogyan telik a nyár?

Gyorsan telik, és furcsa online oktatásból nyári szüneten lenni. Sok tábor is elmaradt, hiányzik az iskola, az osztálytársak,a barátok és még a tanáraim is. A családi nyaralás nagyon jól sikerült, a Balatonnál voltunk.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve? Mit szeretnél megvalósítani?

A nyár további részében még sok időt szeretnék tölteni a szabadban. Biciklizni a barátaimmal. Megnézni az augusztusi csillaghullást. Mindenképp várom a szeptemberi iskolakezdést, remélem, már az iskolapadban. Várom az új tanév kihívásait, jó lenne visszatérni a megszokott napirendhez.
Köszönjük a helyezést, nem is számítottunk rá!

Köszönjük szépen az interjút, és a közös versírást a családnak. Minden jót kívánunk!

 

Németh Levente: Ha én szellő lehetnék

Erdő mélyén, ha járok,
csend honol a tájon,
a szellők muzsikálnak
hajlítgatva lombos ágat.

Remény ez a víg szellő
a napégette fáknak,
nemsokára jön az eső,
hirdeti a világnak.

Szeretnék szellő lenni
virágillatot kergetni,
forogni a levelekkel,
táncolni az emberekkel.

S ha egyszer szellő leszek,
felkapom a magokat,
szétszórom a világban,
elültetem azokat.

Lesz majd erdő,
csendes nyugodt,
bátyámmal én belefúvok,
rázendítünk citerával

Békét hintve a világba.

Kecskemét, 2020. május

 

Weninger Erzsébet

 

Kapcsolódó cikkünk:

Nagy Kira Viktória 3. helyezett lett a versíró pályázaton

 

Hozzászólások