Február elején tettük közzé a Növekvő Hold Alapítvány és az ERGO Európai Regionális Szervezet kérdőívét, mely arra kereste a választ, hogy a magyar nők körében milyen szempontok befolyásolják a gyermekvállalást, illetve milyen tényezők segítik elő a munka és a család összeegyeztetését. A párkapcsolati és egzisztenciális biztonság ösztönzi leginkább a gyermekvállalást, míg a munka és a magánélet összeegyeztetését az atipikus foglalkoztatási formák, a rugalmasabb gyermekintézmények és a családok élethelyzeteihez illeszkedő választási lehetőségek segítik elő – derül ki a  felméréséből.


A kutatás szerint az újabb gyermek vállalása melletti döntést legnagyobb mértékben a stabil párkapcsolat (76%), a gyermekekkel otthon nem maradó szülő magasabb jövedelme (66%), valamint a gyes/gyed utáni biztos munkahely (65%) jelenti. A magasabb összegű gyedet és gyest a válaszadók 37% ill. 41%-a jelölte meg pozitív ösztönzőként.

A válaszadók közül azok, akik még biztosan szeretnének gyermeket, a testvérkapcsolatok jelentőségét (42%), a több gyermek, nagyobb család utáni vágyat (25%) és a gyermek és a család értékét (24%) emelték ki.  A gyermeket már biztosan nem vállalók legnagyobb gátként az anyagi okokat (41%), és az életkort (28%) jelölték meg, valamint azt, hogy eljutottak fizikai és lelki teherbírásuk határára (20%).  A bizonytalanok csoportjában is elsősorban az anyagi tényezők okozzák a bizonytalanságot (58%), az újabb gyermek vállalásával járó megnövekedett fizikai és lelki teher miatti aggodalmat, valamint a munkába visszatérés, illetve a munka és magánélet összehangolása miatti aggodalmat a válaszadók 19%-19%-a említette.

A felmérésben a munka és a magánélet összeegyeztetését elősegítő tényezők közül a megkérdezettek 76%-ban a részmunkaidőt, 74%-ban az elérhető, megnyutató gyermekfelügyeletet, 64%-ban a gyermekintézmények munkaidőhöz alkalmazkodó nyitvatartását, 63%-ban az otthoni munka lehetőségét jelölték meg. Minél fiatalabb a gyermek, annál erősebben jelenik meg a részmunkaidő, illetve az otthonról (is) végezhető munka iránti igény.A gyermekfelügyelettel kapcsolatban a szülők nagy része az intézményekre számít: a gyermekek 38%-a óvodában, 23%-uk bölcsődében, 5%-uk családi napköziben van, amíg a szülők dolgoznak. Arra a kérdésre, hogy be tudnák-e vagy tudták-e adni bölcsődébe gyermeküket, a szülők 36%-a válaszolta azt, hogy van elegendő férőhely, amely jelentős növekedés 2009-hez képest, amikor a Növekvő Hold Alapítvány  hasonló kutatásában mindössze a válaszadók 5%-a látta így a helyzetet.

„A nyílt kérdésekre adott szöveges válaszok alapján az édesanyák rugalmas megoldásokra és választási lehetőségekre vágynak, azaz akkor és olyan ütemben szeretnének visszatérni a munkába, ahogyan számukra, a gyermekük és a családjuk számára az a legjobb.” – foglalta össze a kutatás tanulságait Kocsisné dr. Péterfy Hajnal.

„A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy ott születik több gyermek, ahol az anyáknak lehetőségük van a kisgyermek mellett, részmunkaidőben, speciális foglalkoztatási keretek között dolgozni. Nem az a gond, hogy Magyarországon sokáig maradhatnak otthon az édesanyák, hanem hogy a magyar munkaerőpiac eddig nagyon rugalmatlan volt, kevesen tudnak, tudtak részmunkaidőben, távmunkában dolgozni” – hívta fel a figyelmet a felmérés eredményeit bemutató konferencián tartott előadásában Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos.

A konferencia és a kutatás megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

További információk a kutatásról

2014. február 28.

Hozzászólások