Napjaink egyik legkeresettebb gordonkaművésze, Sol Gabetta a Bázeli Kamarazenekar szólistájaként február 27-én a Művészetek Palotájába érkezik, hogy Schumann és Beethoven művein keresztül mutassa be érzékeny és fantáziával teli játékát. A hangverseny karmestere a barokk zene extravagáns képviselőiként elhíresült Il Giardino Armonico vezetője, Giovanni Antonini lesz.


Sol Gabetta igazi világpolgár. Francia és orosz szülők gyermekeként Argentínában született, tíz éves korában első versenyét még itt nyerte meg. Tanulmányait Madridban, Berlinben és Bázelben folytatta, majd Svájcban telepedett le, ahol nemcsak tanít, de Solsberg néven saját kamarazene-fesztivált is alapított. Nemzetközi szenzációt keltett, amikor huszonhárom évesen a ‘Crédit Suisse Young Artist Award’ birtokosaként a Luzerni Fesztiválon a Bécsi Filharmonikusokkal, Valery Gergiev vezényletével bemutatkozott. Azóta a legjelentősebb zenekarok és fesztiválok állandó vendégszólistája, de rendszeresen játszik kamarazenét is, néhány éve pedig megalapította barokk együttesét, a Capella Gabettát

Az előadó-művészet legfontosabb vonásának a spontaneitást tartja, az élő előadás megismételhetetlenségét. Koncertjein a Rahn Kulturális Alapítványnak köszönhetően egy 1759-es Guadagnini-hangszeren játszik. Rendkívül széles repertoárja a kora barokktól a kortárs zenéig terjed.

Lemezei rendre a német klasszikus zenei listák első helyéig jutnak, tavaly pedig többszörös Echo Klassik-díjas művész lett, az év hangszeresének járó kitüntetést Sosztakovics csellóversenyének és Rahmanyinov csellószonátájának felvételéért ítélték oda neki. Virtuóz játéka rendkívüli zenei érzékenységgel párosul. A Művészetek Palotájában az 1984-ben alapított Bázeli Kamarazenekar szólistájaként hallgathatjuk meg. Az együttes olyan világhírű előadókkal dolgozik együtt, mint Julia Fischer, Thomas Zehetmair, Emmanuel Pahud, Cecilia Bartoli, Andreas Scholl és Giuliano Carmignola. Évek óta dolgoznak Giovanni Antoninivel, a közös munka egyik eredménye Beethoven összes szimfóniájának díjnyertes felvétele. Antonini interpretációi drámai erejűek és sodró lendületűek.

Különösen izgalmas élménynek ígérkezik tehát az ő vezényletével Beethoven lovas baletthez írt nyitánya és Schumann két lírai szimfonikus alkotása.

Műsor:

  • Beethoven: Prométheusz teremtményei, op. 43 – nyitány
  • Schumann: a-moll gordonkaverseny, op. 129
  • Schumann: I. (B-dúr, “Tavaszi”) szimfónia, op. 38


További információ és jegyek

Forrás: MÜPA Kommunikáció

2014. február 24.

Hozzászólások