Kecskeméten sokan ismernek téged, hiszen – mint a kultúráért felelős alpolgármester – a város valamennyi kulturális eseményén részt veszel: megnyitsz, előadsz, vendégeket üdvözölsz, tárgyalsz, sajtótájékoztatót tartasz… De vajon tudunk-e valamit a gyermek-és ifjúkorodról? Hiszen az nagyon meghatározza a későbbi életedet.

Nagy családban nőttem föl, két testvérem van. Hál’ Istennek, az olvasást nagyon megszerettem gyermekkoromban. Azokon a klasszikusokon nőttem föl, amelyeket már csak az antikváriumokban lehet kapni. Az irodalom és a történelem szeretete korán belém ivódott, sokat köszönhetek is neki, és végigkísért egész eddigi életemen.

Hosszú évekkel ezelőtt (talán 20 éve is van annak) a piarista diákjaimmal lelkigyakorlaton voltunk a hetényegyházi plébánián, ott találkoztunk először. Milyen minőségedben segítettél ott nekünk?

Érettségi után Hetényegyházára kerültem hitoktató kántornak. A plébános úrral úgy gondoltuk, hogy kissé dinamikusabbá tesszük a plébánia életét. Meghívtuk a Piarista Iskola és a Ward Mária Angolkisasszonyok Leánygimnáziumának a diákjait, hogy a kötelező lelkigyakorlataikat töltsék nálunk. Előadásokat szerveztünk, beszélgetéseket folytattunk velük. Nagyon nagy élmény volt mindenkinek a dinamikus programsorozat.

Mák Kornél örökbefogadott cicája

Még mindig egészen fiatal voltál, amikor évekkel később vezetted iskolánk (a Piarista Iskola) gitáros csoportját. Sok szentmisét énekeltünk, muzsikáltunk végig együtt.

Ez egy nagyon kedves emlékem a ’90-es évek végéről. Először Gyimesi István atya kért fel, hogy fogjam össze a Piarista templomba járó fiatalokat a szerda esti gitáros szentmiséken. Mellette az általános iskolásoknak te szerveztél gitároktatást, én pedig minden héten találkoztam a lelkes kis csapattal. A gitár, a könnyűzene meg tud szólítani fiatalokat. Az idősebbekkel közös versenyre is elmentünk, fellépéseink voltak. Sok közös élményünk lett a kitartó csoporttal, együttessel.

Gitározol még?

Néha pöntyögök egy kicsit, de a feszes időbeosztásom mellett nem jut rá igazán időm.

Jó az együttműködés

Merre vezetett az utad később? Tudom, hogy képezted magad.

Eredetileg történelem szakos tanári diplomám van. A Szegedi Tanárképző Főiskolán megszereztem a közoktatás vezetői végzettséget, illetve a szakpedagógusi vizsgát is letettem, ami feltétlenül szükséges. Megszereztem a vallástudományi hitoktatói diplomát is. 1998-tól a Szent Imre Katolikus Iskola igazgatóhelyetteseként tevékenykedtem, majd a hetényegyházi Móricz Zsigmond ÁMK igazgatója lettem, ahol a kultúrával és az oktatással is foglalkozhattam. 2008-től integráció igazgató lettem, 2010-től az alpolgármesteri szék várt rám. Szakmai értelemben ez igazi kihívást jelentett nekem.

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének ünnepi találkozóján, Kovács István József 70. születésnapja alkalmából

Milyen élményeid vannak alpolgármesterséged korszakából? Történtek-e tréfás vagy zavarba ejtő szituációk veled a munkád során?

Nagyon mozgalmas ez a munka, sok területet kellene kiemelnem. Ezek közül a kultúra jelentett igazán kihívást. Ahogy említetted, minden programon igyekszem megjelenni, ha csak pár percre is. Már igazgatóként értékeltem a város, az önkormányzat figyelmét. Megtanultam, hogy jól esik, ha a város vezetése érdeklődik a munkám iránt. Most igyekszem én is kimutatni ezt az érdeklődést a kultúra minden szereplője iránt.

Ennek persze vannak hátulütői is. Amikor nagyszabású városi rendezvények kerülnek sorra, sokszor az utolsó pillanatban derülnek ki hiányosságok, amelyeket gyorsan kell megoldani, megszervezni. Mi pedig szurkolunk, hogy jól sikerüljön minden. Izgalmas történetek mindig vannak. Volt olyan, hogy egy hétvégén 18-20 rendezvényre is el kellett mennem. Egyik helyszínről a másikra rohantam. Az egyik helyen elmondtam egy beszédet, a jelenlévők türelmesen végighallgatták, aztán a fülembe súgták, hogy nem ezt a beszédet kellett volna elmondanom, nem azon a helyen vagyok… Ez aranyos volt.

A magyar kultúra örök című jótékonysági gálaest megnyitója

Mikor kerültél a politikai pártok vonzásába? Melyek ezek?

2000-től a KDNP tagja vagyok, 2004-től a Fidesz tagja, tehát kettős párttagságom van. 2007-ben választottak meg a KDNP városi elnökének, később megyei alelnök lettem. Elég nehéz időszaka volt ez a pártnak, de a széthúzások után komoly pártépítés kezdődött, és sikerült egységesíteni a tagságot a 2010-es kampányra. A politikai vonal közel áll hozzám, a polgármester úrral jól kiegészítjük egymást a két párt, a Fidesz és a KDNP kapcsolatában.

Gratulálunk a Keresztény Közéletért emlékéremhez, amelyet nemrégiben egy szép ünnepség keretében vehettél át negyedmagaddal.

Nagyon megtisztelő volt ez a díj számomra, nem számítottam rá. Sokat dolgoztam ugyan a közjóért Kecskeméten, és nagy szervezőmun
kát fejtettem ki a KDNP-ben is. Számtalan lehetőségem volt a munkám során, és kötelességem is, egyházi és civil ügyekkel foglalkozni, segíteni, ahol csak lehetett.

A Keresztény Közéletért emlékérem átadása a négy díjazottnak a Bozsó Gyűjteményben

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mindenféleképpen a politikában szeretnék maradni. A választások után ki fog derülni, hol lesz rám szükség. A kultúra területén szívesen tevékenykednék. Most újabb diplomát szerzek, doktori iskolát végzek a Pécsi Egyetemen a kulturális mediáció egyetemi mesterszakon. Ez egy olyan témakör, ami tényleg érdekel. A kultúra mindig változik, és izgalmas lehetőségeket látok a már évekkel ezelőtt elindult folyamatokban. Azt hiszem, hogy Kecskemét kulturális életét is tudom segíteni ezzel.

Köszönöm szépen az interjút, és további sok sikert kívánok életpályád során. Valamint hálásak vagyunk a figyelemért, a segítségért, amit a civil szervezetek munkája iránt tanúsítasz, egészen pontosan a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének nevében mondok köszönetet.

Weninger Endréné Erzsébet

2014. február 24.

Hozzászólások