A műsorban főleg drámai műfajú játékfilmeket mutatnak be, de vígjáték, gyerekfilm, thriller és dokumentumfilm is szerepel köztük. Március 1-jén, szombaton a Kjell Askildsen norvég íróról szóló portréfilm vetítése alkalmából a MŰÚT irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat kortárs norvég rövid prózának nagy teret szentelő 2014. téli számát is bemutatják – ismertette közleményében az Örökmozgót működtető Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA).

A filmválogatásban a közönség olyan fesztiváldíjas alkotásokat láthat, mint a hetvenes években játszódó Limbo, a Joachim Trier rendezésében készült Oslo, augusztus; a Vegas című megrázó kamasztörténet, a Jo Nesbo bűnügyi regényéből született Fejvadászok című thriller vagy a Pasiból lett férfi című komédia.

A fesztivál záró napján, március 2-án, vasárnap tűzik műsorra az Anyám titka című dokumentumfilmet, amely az Északi Sarkkör fölött élő számi (lapp) közösség 20. századi történetét dolgozza fel. Aznap látható az ugyancsak a számikkal foglalkozó Változatok északi fényre – Norvégia két tételben című magyar útifilm is, amit Pap Vera-Ágnes és Horváth Tamás készített 2008-ban.

A Norvég Filmfesztivál a Budapesti Norvég Nagykövetség, a Norvég Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. A fesztivál programja ide kattintva olvasható.

MTI

Gálová Monika

2014. február 24.

Hozzászólások