Teltházas előadással és nagy sikerrel nyitotta meg kapuit péntek este a kecskeméti Udvarszínház. Sárdy János legendás dalai Derzsi György előadásában csendültek fel. Az egyszereplős produkciót tavasszal Kanadában, 2014-ben pedig Svédországban is láthatta a közönség.

 

derzsi2

Derzsi György

 

– Hogyan mutatná be Sárdy Jánost a mai fiatal generációnak? – kérdeztük Derzsi Györgytől.
– A 20. század legnagyobb és legismertebb bonvivánja. Ő volt ’A’ bonviván. A tévés korszak előtt járunk, amikor a színház és a mozi jelentette a szórakozást. Sárdy az Operaházban és az Operettszínházban énekelt, és nagyon hamar felfedezték a filmesek is. Több mint 20 filmben szerepelt: milliók váltottak jegyet, mert a plakáton ott volt Sárdy János neve.

– A darabban fiktív szerelmi szálra fűzik fel Sárdy legendás dalait. A valóságban is szívtipró volt?
– Fürtökben lógtak a lányok a művészbejárónál egy-egy Csárdáskirálynő előadás után… Órákig osztogatott autogramot. Sztár volt, hatalmas rajongótáborral.

– Hogyan élte meg ezt a helyzetet az egykori kántortanító? Az egyik évben még Dunaföldváron énekel esküvőkön, temetéseken, majd eltelik egy kis idő, és az Operaházban látjuk viszont, a Bánk bánban.
– Nem változott meg: megmaradt ugyanannak az egyszerű embernek, aki kántortanítóként volt. Aki nem mondta le a vidéki fellépését akkor sem, ha maga Lehár Ferenc kérte. Az előadás kapcsán kétszer is megtapasztalhattam, hogy Dunaföldváron ma is nagy szeretettel emlékeznek rá. Nem voltak allűrjei, nem sztároltatta magát. Számára a zene és a közönség volt fontos.

– Mi varázsolja el Sárdy dalaiban a mai hallgatókat?
– Talán a dallamvilága, és persze az a szívvel-lélekkel teli előadásmód, ami annyira jellemző volt Sárdyra. Rózsalevél, Hej, fellegek, fellegek… – sorolhatnám a dalokat, amelyek nélküle talán réges-régen feledésbe merültek volna.
kecskemetikatona.hu

Hozzászólások