Kecskeméten 2016. augusztus 4. és 7. között első alkalommal került megrendezésre a nagyszerű Jazzfőváros program, melyen a hazai jazz jeles képviselőin kívül 14 ország (tengeren túli is) szórakoztatta a közönséget. Négy napra Kecskemét lett a világ jazzközpontja, hiszen sok híres zenész itt volt, aki számít.

 

ittzes tamas001

Ittzés Tamás, a főszervező, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője

Minden elismerés megilleti Ittzés Tamást, a rendezvény ötletgazdáját a hatalmas, minden apró részletre kiterjedő szervezésért, melyből felesége, Mudrák Mariann is alaposan kivette részét.

A lebonyolításhoz nagy létszámú önkéntes segítőket is toboroztak, akik szívesen vállalták a munkát. Jó ötlet volt a Benkó Zoltán Szabadidő Központ Tó Hotel felőli részén elhelyezni a rendezvényt, hiszen itt nagyon szép környezetben tudták biztosítani a kényelmes, kulturált szórakozási lehetőséget. Az újdonság erejével hatott, hogy a szép zöld fűre nem műanyag székeket, hanem nagy farönköket raktak ülőhelyként.

 

faronkok0

 

A zene mellett lehetősége volt a vendégseregnek táncra (Swing kurzusokon), strandolásra, sportolásra, játékokra, kempingezésre, futóversenyen és Jazz műveltségi versenyen való részvételre. Kiváló program családos kikapcsolódásra, a gyerekeknek külön játéksziget volt kialakítva.

A zene négy színpadon szólt nonstop délelőtt 11-től hajnali 2 óráig, de ezekkel egy időben mindenki hódolhatott a gasztronómiai örömöknek is.

 

User comments

User comments

Swing tánctanfolyam

Augusztus 4-én, csütörtökön 16.30-kor indult a program. Mindjárt az elején elvarázsolták a közönséget Evan Arntzen kanadai és Paolo Alderighi olasz művészek közös fellépésükkel, finom előadói és emberi bájukkal.

 

User comments

User comments

Evan Arntzen és Paolo Alderighi

A Mercedes nagyszínpadon a mieink léptek fel elsőként: a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band, akik hozták a szokásos formájukat. Szerepelt a Kecskemét Táncegyüttes is nagy sikerrel. A programok többségében telt ház előtt mentek, különösen nagy sikere volt a Hot Jazz Bandnek, akik a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt játszottak és énekeltek dalokat, melyet vastaps követett.

 

bohemek0

Bohém Ragtime Jazz Band, a házigazdák

A Mercedes nagyszínpadon egy hét nemzetiségből összeállt zenekar szórakoztatta nagyon kellemesen a nagyszámú közönséget, akik közben ettek, ittak, a gyerekek élvezték a szép zöld füves környezetet, a jó levegőt. A meleg idő sem szegte kedvét senkinek, sőt a mulatozás éjjel 2 óráig is eltartott.

Volt lehetőség több kurzuson Swing tánctanulásra, azaz Lindy hopra a profi tánctanár közreműködésével. Volt tanulni vágyó bőven, jó hangulatban ment a tánc.

 

futas01

Start!

A Jazzfőváros futás startja a Benkó dombnál volt, a cél pedig a Mercedes színpad mellett volt. A távolság 2,4 km. A futó tömegben családosok is voltak. A legidősebb 67, a legfiatalabb 5 éves volt. Az első befutó 2 fiatal férfi volt, egyszerre értek célba. A futókat drón követte, a jelenlévők szurkoltak, jó „móka” volt.

 

User comments

User comments

A győztes befutók

Közben szólt a zene: Mimi Blais zongorázott magas színvonalon, jó humorral fűszerezve. Szintén zongorán játszott a győri Dániel Balázs, melyre néhány pár ropta a Swinget.

Kitelepült a Vízgáz Fűtéstechnikai Szakáruház egy régi típusú berendezések kiállításával és egy kamionnal, melyből nézhetők voltak a Riói Olimpia történései.

 

User comments

User comments

Mimi Blais

A mólón a hévízi Happy Dixieland szórakoztatta a strand közönségét. A jazz műveltségi vetélkedőn főleg fiatalok vettek részt. Nagy tudásról tettek tanúbizonyságot.

 

User comments

User comments

A mólón a hévízi Happy Dixieland

Remekelt a Swingfonix cseh zenekar, énekesnőjük nagyszerűen színesítette fellépésüket. Vastapsot kaptak.

A Mercedes színpadon fergeteges showt adott a Bolyki Brothers. A capella énekeltek, vicceltek, a nagyszámú közönség nagy örömére.

 

User comments

User comments

Bolyki Brothers

Az utolsó napi hangulatos koncertek és tánckurzusok után az est fénypontja: A LUTHEREK című ragtime-opera zenei részleteinek bemutatója a Bohém Ragtime Jazz Band által, főszerepben a gyönyörű hangú Mudrák Marianna, Bolba Éva, Jámbor Zoltán, kiegészülve a kórussal.

Ez egy igazán különleges produkció volt! A fesztivál zárásaként bemutatott A Lutherek című ragtime opera zenei részletei csodálatosak voltak. A zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor műve a reformáció 500. évfordulója alkalmából íródott, és egyedi módon hozza össze a német reformátor Luther Mártont és az amerikai baptista Martin Luther Kinget. A 15 fősre duzzasztott Bohém-zenekar mellett kórus és három szólista is színpadon volt.

 

luterek0

A Lutherek című ragtime opera stábja – A zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor műve

Nemcsak a hang, de az elhangzott szöveg is megfogta a közönség lelkét:

Egyedül csak az Isten kegyelme
vezet el titeket az egekbe.

Minden megvan ebben a csapatban ahhoz, hogy – Isten segítségével – további nagy sikereket érjenek el.

 

ittzes tamas02

Dr. Ittzés Tamás, a főszervező

Gratulálunk és kívánunk minden jót tiszta szívünkből.

 

Gyenes Márta, Montázsmagazin

 

Hozzászólások