Filmklubos tapasztalataimat 2013 decemberében kezdtem a kecskeméti Erkel Ferenc Művelődési Központban (mai nevén Hírös Agóra) Az igaz szerelem receptje című svéd vígjátékkal.

 A cím alapján egy romantikus, ömlengős filmre számítottam, az amerikai filmekből megszokott módokon. Korábban én is az a típusú ember voltam, aki csak az úgynevezett sima mozit látogatta, ahol többnyire a nagy költségvetésű amerikai filmeket játszották. Nyilvánvaló, hogy mivel a címben szerepel a szerelem szó, így elkerülhetetlen volt az érzelmes szálak előtérbe helyezése, de valahogy mégis másképp alakult. Nem tudtam az első 5 perc után, hogy miről fog szólni a történet, és hogy mi lesz a vége.

Ez a film volt az őszi filmklub utolsó vetítése. Őszintén szólva, alig vártam, hogy elinduljon a tavaszi félév, és új filmélményekkel gazdagodjak. Így jöttek a jobbnál jobb filmek, amiknek nézőjévé válhattam. Persze voltak igazi szürreális művész filmek is, amelyek az „átlagembernek” kicsit felkavaróak lehetnek. Mégis úgy érzem, az ilyen filmekre is szükség volt, mert bizonyos tényezőket csak ezekből tanulhatunk meg igazán. Az ábrázolásmód, a fényhatások, a színészi játékok egyvelege nagyszerű pillanatokat adnak a nézőknek. Az egyik ilyen film, amit kiemelnék, a Tajtékos napok.  Erre a filmre szokás mondani, hogy elvont, nagyon elvont.. sokan ezért sem mernek megnézni egy efféle alkotást. Már az első pár perc után én is nagyon vártam, mi fog kisülni ebből a műből. De a filmklubos élményeim közül erre a filmre emlékszem a legjobban, azaz hogy pontosabban fogalmazzak, inkább a mondanivalója fogott meg, és maradt is meg az emlékezetemben.

 A legutóbbi történet, ami nagy hatást tett rá, az a Marie története. A filmben egy siket és vak kislány az egyik főszereplő, akinek nem könnyű beilleszkedni a társadalomba. Szülei nem tudják számára megadni a kellő gondoskodást, nem tudják, hogyan tanítsák. Beadják egy zárdába, ahol egy nővér szorgos munkájának hála, megtanul kommunikálni a külvilággal. Ennek az alkotásnak a fő mondanivalója, hogy mindig van valaki, aki nem mond le rólunk, hanem harcol értünk.

Számomra a filmklub sokkal tartalmasabb élményt kínál, mint egy szokványos mozifilm megtekintése. A filmekben nem a 3D hatásokkal érnek el nagyobb figyelmet, nézettséget a rendezők.

 

A 2015. évi őszi filmklub október 7-én indult az őszi filmnappal, amire külön jegy váltható. A többi vetítésére 6 (2500 Ft) illetve 10 alkalmas bérletet (3800Ft) lehet váltani. A vetítések csütörtökönként 19.00 órakor kezdődnek a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ színháztermében.
A filmklub programja itt érhető el.

Minden alkalommal hallhatunk néhány mondatot az aktuális filmek hátteréről és a televízióban látható filmek közül is ajánlanak kiemelkedő alkotásokat. Az utolsó előadás előtt pedig egy filmkritikus által az őszi/tavaszi filmklubon vetített összes filmről átfogóbb képet kaphatunk.
Az utolsó előadás december 17-én lesz, ekkor a Samba című francia vígjátékot nézhetjük meg.

A tavaszi félév 2016 februárjában indul. Ha felkeltettem érdeklődését, és szeretne igazi filmélményekkel gazdagodni, akkor semmiképpen se hagyja ki.

Nagy Kitti

Hozzászólások